Καθώς ο υδράργυρος «ανεβαίνει» και το καλοκαίρι έφθασε, ήλθε και η εποχή του χρόνου, κατά την οποία τουρίστες από όλον τον κόσμο καταφθάνουν στις ακτές της Ιταλίας.

Ωστόσο, η τεράστια δημοτικότητα των δύο μεγαλύτερων νησιών της Ιταλίας, της Σικελίας και της Σαρδηνίας, γνωστών για τις πανέμορφες παραλίες και τα καταγάλανα νερά τους, έχει προκαλέσει κόστος για το τοπικό περιβάλλον, με τα σκουπίδια και την κλοπή της άμμου να συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα προβλήματα.

Το εφετινό καλοκαίρι, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, επιβάλλοντας αυστηρά ημερήσια όρια επισκεπτών, με μερικές από τις πλέον αξιόλογες παραλίες των δημοφιλών νησιών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ενώ το Baunei –ένα μικρό χωριό σε μία απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Σαρδηνίας– έχει εφαρμόσει ανώτατα όρια ημερήσιων επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια, οι περιορισμοί στον αριθμό των λουόμενων που επιτρέπεται να μεταβαίνουν σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής 40 χιλιομέτρων που βλέπουν στον κόλπο Orosei, αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερο αυτό το καλοκαίρι.

Μη βιώσιμος αριθμός επισκεπτών

«Η περιοχή μας, αποτελείται κυρίως από ψηλούς γκρεμούς με τραχιά βράχια, όπου ζουν μουφλόνια (άγρια πρόβατα) και γεράκια και μόλις δώδεκα παραλίες, οπότε όλοι συρρέουν εκεί, δημιουργώντας συνωστισμό», ανέφερε ο Στέφανο Μόνι, Δήμαρχος του Baunei, μιλώντας στο CNN. «Πλέον, δε μπορούμε να αντέξουμε χιλιάδες καθημερινούς λουόμενους στον ήλιο, όλοι στριμωγμένοι σε ένα σημείο, όπως στο παρελθόν. Είναι μη βιώσιμο», τόνισε.

Τέσσερις παραλίες επηρεάζονται. Η Cala dei Gabbiani και η Cala Biriala έχουν αμφότερες ένα ημερήσιο όριο 300 επισκεπτών, ενώ, η Cala Goloritze έχει όριο 250 επισκεπτών την ημέρα και η Cala Mariolu, η μεγαλύτερη από όλες, έχει ημερήσιο όριο 700 ατόμων. Οι επισκέπτες της Cala Goloritze –η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με σκάφος– θα χρεώνονται με εισιτήριο εισόδου 6€ (6.5$).

Οι παραθεριστές πρέπει να κλείσουν θέση σε όλες αυτές τις τοποθεσίες, μέσω μίας εφαρμογής που ονομάζεται Cuore di Sardegna («Καρδιά της Σαρδηνίας») τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την επίσκεψη. Το εισιτήριο εισόδου για την Cala Goloritze μπορεί να πληρωθεί είτε ηλεκτρονικά, είτε με μετρητά, στην είσοδο του κολπίσκου.

Αυτή η χρέωση θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση της επιτήρησης, του χώρου στάθμευσης και της συντήρησης των μονοπατιών και των τουαλετών στην παραλία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη: