Τη μετουσίωση της πολιτικής κυριαρχίας που έχει επιτύχει μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, σε παραταξιακή ηγεμονία η οποία θα θέσει οριστικά τα θεμέλια για την διατήρηση του κόμματος στην πρωταγωνιστική θέση της ελληνικής πολιτικής σκηνής επί σειρά πολλών ετών, θα επιχειρήσει κατά τις επόμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει όλες τις αναγκαίες προς τούτο ενέργειες άμεσα, διότι πιστεύει ότι βρίσκεται ενώπιον μιας ανεπανάληπτης ευκαιρίας να διαμορφώσει τον πολιτικό χάρτη της χώρας σύμφωνα με το σχέδιο του, χωρίς να συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις από οποιαδήποτε πλευρά.

Αυτό για τρεις λόγους…

Πρώτον, η αντιπολίτευση με όλες τις μορφές της δεν «ακούγεται» από τους ψηφοφόρους.

Δεν είναι μόνο τα σοβαρά προβλήματα και οι αποχωρήσεις από τον πρώην ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι θα ταλαιπωρήσουν το κόμμα αυτό για πολλούς μήνες και ενδεχομένως οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν την χαριστική βολή για τις πολλές εκφάνσεις του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου ούτε το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση, λόγω κυρίως των μεγάλων αδυναμιών του Νίκου Ανδρουλάκη που δε δείχνει να βελτιώνει τον «φοιτητικό» αμφιθεατρικό πολιτικό λόγο, τον οποίο εκφέρει.

Πέραν της μειωμένης απήχησης της αντιπολίτευσης, δεύτερος ισχυρός λόγος είναι η στάση της κοινωνίας: Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο προχωρά σε σημαντικές τομές σε έως σήμερα κεκτημένα ορισμένων κοινωνικών τάξεων, οι αντιδράσεις κρίνονται αδύναμες έως πενιχρές.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας δεν είχαν καμία ουσιαστική επίπτωση, ενώ η απήχησή τους στην κοινή γνώμη ήταν ασήμαντη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση των ταξιτζήδων: Στο παρελθόν κάθε κινητοποίηση της «κίτρινης φυλής» παρέλυε την Αθήνα με χιλιάδες ταξί στους δρόμους, αυτή τη φορά ο ΣΑΤΑ αποφάσισε οι ταξιτζήδες να διαδηλώσουν πεζή .

Τρίτος και αποφασιστικός παράγων είναι η έως τώρα απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης στην πρωθυπουργική υπεροπλία από το εσωτερικό της ΝΔ.

Μπορεί βέβαια ένας , δύο ή και περισσότεροι υπουργοί να κάνουν σχέδια για να κινηθούν για την μετά Κυριάκου Μητσοτάκη εποχή, αλλά δεν ξέρουν πότε ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποφασίσει αυτό το βήμα.

Είναι έτσι πολύ πιθανόν , όταν συμβεί οι φιλοδοξίες τους να μην βρίσκουν ηλικιακό «περιθώριο» να εκφραστούν, αλλά να δοθεί «τόπος στα νιάτα».

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους εν αναμονή δελφίνους έχει εορτάσει εδώ και μερικούς μήνες τα 65α γενέθλιά του, ενώ και οι λοιποί φιλόδοξοι σημερινοί υπουργοί της ΝΔ είτε είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε βρίσκονται μέσα στα ίδια ηλικιακά πλαίσια με τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει τα 72 έτη , οι πολιτικές φιλοδοξίες υπό την ευρύτερη έννοια περιορίζονται στο ενδεχόμενο πρότασής του για την προεδρία της Δημοκρατίας κατά το 2025.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι μέχρι τότε ο πρώην πρωθυπουργός θα παραμείνει – τουλάχιστον – σταθερά ουδέτερος απέναντι στις πρωτοβουλίες του Κ. Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα, κάτι που με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δείχνει να μην επιθυμεί.

Αλλά και εφόσον αυτός ο παράγων συντρέχει πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στοιχηματίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει για διάδοχο της Κατ. Σακελλαροπούλου στις αρχές του 2025 πρόσωπο πολύ ευρύτερης αποδοχής από έναν «παραταξιακό» υποψήφιο.

Διαβάστε ακόμη: