Να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες, «ξεκλειδώνοντας» περαιτέρω την αναπτυξιακή τους δυναμική, επιθυμούν οι τράπεζες, καθώς εισέρχονται στο δεύτερο μισό του 2024.

Πιο αναλυτικά, μπορεί τα βλέμματα σύσσωμης της αγοράς να είναι στραμμένα την τρέχουσα εβδομάδα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια (σ.σ. το επικρατέστερο σενάριο θέλει αυτά να μειώνονται κατά 25 μονάδες βάσης), εντούτοις το ενδιαφέρον των τραπεζιτών αποσπά και η «ετυμηγορία» του SSM για τα μερίσματα. Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, είναι θέμα χρόνου, προκειμένου ο επόπτης να απαντήσει στα αιτήματα του εγχώριου κλάδου για διανομή προς τους μετόχους μεταξύ 10% και 30%, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν πως δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με σχετικό report της Goldman Sachs δε, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν έγκριση και θα καταβάλουν την προτεινόμενη μερισματική διανομή για το 2023, εκτιμώντας πως η έγκριση του μερίσματος θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει προϋπολογίσει τη διανομή ποσοστού 30% των καθαρών κερδών που αντιστοιχεί περίπου σε 0,37 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Eurobank επιδιώκει να διανείμει το 25%. H Alpha Bank σχεδιάζει να προχωρήσει στη διανομή 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης του 2023 που αντιστοιχεί σε μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή και τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αιτηθεί τη διανομή του 10%, δηλαδή ποσού 80 εκατ. ευρώ. Ανεξαρτήτως ετυμηγορίας, οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει τη διεξαγωγή προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα των γενικών τους συνελεύσεων, στις οποίες, άλλωστε, θα τεθούν σειρά ζητημάτων.

Αναφορικά με τα επιτόκια, η εκκίνηση της αποκλιμάκωσης δεν αναμένεται να πλήξει σημαντικά την κερδοφορία των τραπεζών, δεδομένου ότι αφενός, αυτή θα είναι πιο αργή από ό, τι είχαν προϋπολογίσει και αφετέρου, οι ίδιες έχουν λάβει τα μέτρα τους, διαφοροποιώντας τις πηγές εσόδων τους. Σημειώνεται πως η κυριότερη πηγή για τα υψηλά κέρδη των τραπεζών είναι τα έσοδα από τόκους που το α’ τρίμηνο του 2024 ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ (420,2 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 571 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, 518 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 606 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ), όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 αυτά είχαν διαμορφωθεί σε σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις των συστημικών Ομίλων αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις από πλευράς της ΕΚΤ, προκειμένου να «ζυγίσουν» εκ νέου την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, τις εξελίξεις γύρω από την Ελληνική Τράπεζα αναμένει η Eurobank. Η τράπεζα που μόλις χθες, Τρίτη, γνωστοποίησε ότι έλαβε όλες τις απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις για να ανεβάσει το ποσοστό της στην Ελληνική στο 55,3%, αποκτώντας 228.253.661 μετοχές επί συνόλου 412.805.230 κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 εκάστη, προχωρά στο επόμενο βήμα που αφορά στην υποβολή δημόσιας προσφοράς προς τους υπόλοιπους μετόχους. Όπως είχε γράψει το dark room, η κίνηση της Εurobank για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας προκάλεσε την αντίδραση της ΕΤΥΚ (είναι η αντίστοιχη ΟΤΟΕ) που ελέγχει περίπου 11%, ενός ιδιώτη και της Demetra Holdings Plc, η οποία είναι μέτοχος της Ελληνικής σε ποσοστό 21,3% που προσέφυγαν κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι προσφυγές έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και μέχρι να υπάρξει απόφαση η Εurobank προχωρεί κανονικά στην υποβολή της δημόσιας πρότασης, όπως και νομιμοποιείται να πράξει βάσει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή έως τα μέσα Ιουλίου.

Το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη Snappi αναμένει από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοινό εγχείρημα της τράπεζας με τη γιαννιώτικη Natech θα μπορεί να λειτουργήσει ήδη από το καλοκαίρι, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2026 θα διαθέτει ένα εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους, σύμφωνα με το μοντέλο «embedded finance». Όσον αφορά στις υπηρεσίες που θα παρέχει, αυτές θα είναι μικροχρηματοδοτήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών, αλλά και προϊόντα embedded finance για τους συνεργαζόμενους εμπόρους. Μέχρι το 2030 δε, η διοίκηση της τράπεζας αναμένει η Snappi να έχει επεκταθεί διεθνώς, αποκτώντας συνεργάτες σε επίπεδο «banking as a service» από διαφορετικές χώρες, ενώ η βεντάλια των προϊόντων της θα έχει εμπλουτιστεί με λύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εύπορους πελάτες.

Διαβάστε ακόμη