Στην επιδείνωση των ομολόγων αποδίδει την πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, η Goldman Sachs.

Οι τιμές στόχοι για τις μετοχές των τραπεζών σύμφωνα με την Goldman Sachs: Τράπεζα Πειραιώς, τιμή στόχος τα 5,30 ευρώ, σύσταση buy, Alpha Bank, τιμή στόχος τα 1,95 ευρώ, neutral σύσταση,  Eurobank , τιμή στόχος τα 2,5 ευρώ, σύσταση buy και Εθνική Τράπεζα, τιμή στόχος τα 10,0 ευρώ, σύσταση buy.

«Αν και σημειώνουμε μια σειρά παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στις αποκλίνουσες επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, οι επιδόσεις ήταν ισχυρότερες για τις τράπεζες που πρότειναν υψηλότερη διανομή μερίσματος για το 2023. Η απόφαση για τα μερίσματα από την ΕΚΤ εξετάζεται επί του παρόντος και οι τράπεζες αναμένουν εγκρίσεις στις αρχές Ιουνίου», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Οι ελληνικές τράπεζες καθοδήγησαν για τις ακόλουθες σωρευτικές πληρωμές από τα κέρδη του 2023 που αντιστοιχούν σε μερισματική απόδοση:

Τράπεζα Πειραιώς 2% περίπου,  Alpha Bank 3,5% περίπου, Eurobank 5% περίπου, Εθνική Τράπεζα 5% περίπου.

«Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν έγκριση και θα καταβάλουν την προτεινόμενη μερισματική διανομή για το 2023. Αναμένουμε ότι η έγκριση του μερίσματος από την ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες. Σε σχετική βάση, θα περιμέναμε μια ισχυρότερη αντίδραση για τις Πειραιώς/Alpha από την έγκριση της ΕΚΤ, ενώ πιο συγκρατημένη για τις ΕΤΕ/Eurobank, λαμβάνοντας υπόψη την υπεραπόδοσή τους τους τελευταίους μήνες», συνεχίζει ο οίκος.

Οι καταλύτες

Η άποψη της αμερικανικής τράπεζας για την απόδοση των τραπεζικών μετοχών κατά την τελευταία εβδομάδα με πτώση -5% κατά μέσο όρο είναι ότι εξηγείται από την επέκταση των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση των τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο (πλην της προηγούμενης εβδομάδας), ήταν ισχυρότερη για τις τράπεζες που πρότειναν υψηλότερες μερισματικές πληρωμές.

Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πτώση κατά μέσο όρο 5% την τελευταία εβδομάδα, η οποία σχετίζεται με με την αύξηση των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων πρόσφατα κατά περίπου 10 μ.β. (τις τελευταίες δύο εβδομάδες) και κατά περίπου 20 μ.β. τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Αυτό συνέβη παράλληλα με τις μετρήσεις σε Ισπανία, Γερμανία και Ευρωζώνη που υποδείκνυαν υψηλότερο ή ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι αναμενόταν. Η σχέση ανάμεσα στις αποδόσεις των ομολόγων και του δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV) των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εξυγίανσης, με αναβαθμίσεις της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Οι επιδόσεις μετοχών το τελευταίο τρίμηνο είναι:

·       Τράπεζα Πειραιώς πτώση 7% και δείκτης P/BV στις 0,6 φορές,

·       Αlpha Bank πτώση 2% και δείκτη P/BV στις 0,5 φορές,

·       Eurobank άνοδος 9% και δείκτης P/BV στις 0,9 φορές,

·       Εθνική Τράπεζα άνοδος 15% και δείκτης P/BV στις 0,9 φορές.

Επιτόκια

Σε μικροοικονομικό πλαίσιο, ο οίκος επισημαίνει ότι ο κίνδυνος υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την ΕΚΤ έχει διττή επίδραση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και τους δείκτες αποδοτικότητας των τραπεζών, καθώς ναι μεν τα υψηλότερα επιτόκια στηρίζουν τα περιθώρια δανείων-καταθέσεων αλλά από την άλλη αυξάνουν το τριμηνιαίο κόστος των αντισταθμίσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες μέσω των συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων.

Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν αρνητικό καθαρό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) τα τελευταία τρίμηνα (με τον δείκτη NPE να μειώνεται διαδοχικά) χωρίς αλλαγές στη πτωτική τάση, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τον δείκτη των NPEs στο 2% με 3% το 2026-2027 και παρόμοια επίπεδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Διαβάστε ακόμη