Η είσπραξη, μετά από 16 χρόνια, μερίσματος σε συνδυασμό με την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας για ακόμη ένα χρόνο, άνοιξε για τα καλά την όρεξη των μετόχων των τραπεζών που βλέπουν ότι ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν για την στήριξη τους, σε δύσκολες εποχές, στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Έχοντας ήδη εισπράξει για την χρήση του 2023 τα «πρώτα» 846 εκατ. ευρώ υπό την μορφή μερισμάτων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Optima, οι μέτοχοι έχουν βγάλει «τα κομπιουτεράκια» και προσπαθούν με βάση τους στόχους που έχουν ανακοινώσει οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνδυασμό την επιδιωκόμενη κερδοφορία, να εκτιμήσουν τα μερίσματα που θα εισπράξουν για την φετινή χρονιά, το ύψος των οποίων μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 2 δις. ευρώ.
Οι τραπεζίτες σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν τοποθετήσει τον πήχη για την διανομή μερίσματος της επόμενη χρονιάς έως και το 40% των κερδών του 2024, διευκρινίζοντας κάθε φορά τις δύο βασικές προϋποθέσεις: την διατήρηση της κερδοφορίας για το σύνολο του 2024 στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου όπου τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,5 δις ευρώ και φυσικά να λάβουν για ακόμη μια χρονιά το «πράσινο φως» του SMM. Και οι δύο προϋποθέσεις την δεδομένη χρονική στιγμή θεωρούνται απόλυτα επιτεύξιμες.
Ψηλότερα τον πήχη έχουν θέσει η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα με στόχο να διανείμουν του χρόνου το 40% των κερδών του 2024, ακολουθεί η Alpha Bank με 35% και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς που σκοπεύει να διαθέσει το 30% των κερδών του 2024.
Τι έχουν δηλώσει οι τραπεζίτες
Την πρόθεση να αυξήσει το προς διανομή μέρισμα στο 40% των κερδών του 2024 έχει εκφράσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας με την τράπεζα να ολοκληρώνει το α’ εξάμηνο του έτους με κέρδη, ύψους 721 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που η Eurobank συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό και το β’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήση, οι μέτοχοι θα μπορούσαν να εισπράξουν τον επόμενο χρόνο από μέρισμα πάνω από 570 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το μέρισμα για το 2023 ήταν 342 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε στις 31 Ιουλίου.
Στα ίδια επίπεδα μερισματικής πολιτικής στοχεύει να κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Π. Μυλωνά να έχει σχηματίσει πρόβλεψη για μέρισμα, ύψους 40%, επί των κερδών του 2024, με την τράπεζα να πετυχαίνει το πρώτο μισό του έτους κέρδη, ύψους 670 εκατ. ευρώ. θεωρητικά πάντως το προς διανομή ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 540 εκατ. ευρώ, όταν για το 2023 η τράπεζα μοίρασε το 30% της κερδοφορίας της, δηλαδή 322 εκατ. ευρώ που πιστώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Σε ότι αφορά στο συνολικό στόχο της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Μυλωνάς κατά την πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου τόνισε ότι «στην Ευρώπη το payout ratio κινείται στο 70%, με τα 2/3 να αφορούν σε μέρισμα με μετρητά και το 1/3 σε buyback. Αυτός είναι και ο στόχος της Εθνικής”.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχει θέσει ως στόχο να διανείμει μέρισμα σε ποσοστό περίπου 35% από τα καθαρά κέρδη του 2024 την ώρα που η καθαρή κερδοφορία της τράπεζας το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 322,5 εκατ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δυνητικά η τράπεζα θα μπορούσε να επιβραβεύσει τους μετόχους της με ένα ποσό της τάξεως των 225 εκατ. ευρώ είτε με μετρητά είτε με επαναγορές μετοχών, καθώς ήταν η μοναδική τράπεζα που επέλεξε την «μικτή» διανομή μερίσματος σε μετρητά και buyback.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έχει προϋπολογίσει να διανείμει για το 2025 ως μέρισμα το 30% των κερδών του Ομίλου. Δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε το α’ εξάμηνο του 2024 με κέρδη, ύψους 563 εκατ. ευρώ, τότε το ποσό της διανομής είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η Optima bank προτίθεται να διανείμει το 30% των κερδών του 2024 που η διοίκηση εκτιμά πως θα ανέλθουν σε 134 εκατ. ευρώ. Στους μετόχους, δηλαδή, θα κατευθυνθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Εθνική Τράπεζα
Κλιμακώνει την πίεση για την αγορά του 5% των ιδίων μετοχών – νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τον SSM – ο ρόλος κλειδί του placement – και το μήνυμα Μυλωνά στους αναλυτές.
Αποφασισμένη να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια που έχει στην διάθεσή της προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» από τον SSM ώστε να προχωρήσει στην επαναγορά του 5% των μετοχών της, είναι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Π. Μυλωνάς, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο και μέχρι να αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές θα ασχοληθεί με λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την διάθεση του 18,39% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ μέσω placement το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Παράλληλα βασικός στόχος του κ. Μυλωνά είναι η Εθνική Τράπεζα να επαναγοράσει έως και το 5% των μετοχών από το «πακέτο» του ΤΧΣ καθώς εδώ και μήνες έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του, καθώς έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στο ΤΧΣ όσο και στον SSM.
Καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς τονίζουν στο «R» ότι το εγχείρημα της ΕΤΕ εξαρτάται άμεσα με το placement του Φθινοπώρου και ανάλογα με το ποσοστό που θα πωλήσει το δημόσιο, δηλαδή το όλον (18,39%) ή λιγότερο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσπάσει το πολυπόθητο ναι από τον ευρωπαίο τραπεζικό επόπτη και σύμφωνα με τις πληροφορίες του R τις επόμενες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος θα κλιμακώσει την πίεση του έχοντας στα χέρια του και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που προκύπτει ύστερα από την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 6μήνου.
Πρόκειται για την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που προκύπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου καθώς η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πλεόνασμα κεφαλαίου 3,6 δισ. Ευρώ. Ο κ. Μυλωνάς στην ενημέρωση των αναλυτών ερωτήθηκε για την πιθανή χρήση της ισχυρής κεφαλαιακής που διαθέτει η ΕΤΕ και απάντησε ότι προφανώς και διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.
Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος έστειλε και ένα «ηχηρό» μήνυμα για το ζήτημα του buyback «το ευρωπαϊκό μοντέλο επιβράβευσης των μετόχων στηρίζεται στην εξής κατανομή: 2/3 μέρισμα και 1/3 buy back» απάντησε σχετικά στο ερώτημα των αναλυτών.
Σημειώνεται ότι σε τρέχουσες τιμές το 5% των μετοχών του ΤΧΣ αξίζει 365 εκατ. ευρώ, ποσό που προφανώς θα αποτελέσει και το βασικό επιχείρημα κατά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων της διοίκησης της ΕΤΕ με τον SSM.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 18,39% της Εθνικής Tράπεζας και σχεδιάζει το ερχόμενο Φθινόπωρο να το διαθέσει σε επενδυτές με την μορφή placement και σε μια τιμή που οι πρώτες πληροφορίες της αγοράς την τοποθετούν μεταξύ των 8 και 8,50 ευρώ.
Ενδεικτικά στην τιμή των 8 ευρώ το 18,30% ισοδυναμεί με 1,34 δις. ευρώ και το 5% των ιδίων μετοχών που θέλει να αγοράσει η ΕΤΕ μεταφράζεται σε 365 εκατ. ευρώ.
Το υπόλοιπο 13,3% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές με την μορφή placement.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διέθεσε στο τέλος του 2023 το 22% της Εθνικής Τράπεζας στα 5,30 ευρώ.
Κλειδώνουν οι σύμβουλοι
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής συμβούλων για τη νέα διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ.
Ο στόχος που έχει τεθεί από το επιτελείο του κ. Μυλωνά είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες ώστε η διάθεση του «πακέτου», εφόσον βοηθήσει και το κλίμα στις αγορές, να διενεργηθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το «σχήμα» των συμβούλων δεν θα έχει μεγάλες διαφορές με αυτό του προηγούμενου placement στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου και όλα δείχνουν ότι θα συμμετέχουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan και BofA από τις ΗΠΑ και από τις ευρωπαϊκές η UBS.