Να μειώσουν το συνολικό ποσό των μεταβλητών αποδοχών -μπόνους– που θα καταβάλλουν για το 2023 σχεδιάζουν η Deutsche Bank AG, η UBS Group AG και η Societe Generale SA, μετά από μια δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες.

Το προσωπικό σε ορισμένες μονάδες που σημείωσαν καλές επιδόσεις μπορεί να εξακολουθήσει να λαμβάνει υψηλότερα μπόνους, επισήμανε το Bloomberg, χωρίς να αναφέρουν οι τράπεζες ωστόσο πόσο μεγάλες θα είναι οι περικοπές για τις οποίες έχουν ξεκινήσει τα σχέδια. Το σίγουρο είναι πως το συνολικό κονδύλι θα μειωθεί, με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων να βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη.

Ο παράγοντας της μεταβλητότητας

Οι μεταβλητές αμοιβές «θα αντανακλούν την απόδοση το 2023», δήλωσε την Τρίτη ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank Τζέιμς φον Μόλτκε. «Και όπως είδατε σε διάφορους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής, ιδίως το 2023, ήταν μια δύσκολη αγορά».

Τα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας της Deutsche Bank μειώθηκαν κατά 12% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Στη Societe Generale, η πτώση ήταν 2,5% και για τη UBS ήταν 7,3%. Οι πληρωμές προς τους διαχειριστές περιουσίας του ελβετικού δανειστή στην Ευρώπη και την Ασία αναμένεται επίσης να μειωθούν, δήλωσαν άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτό απηχεί τις ΗΠΑ, όπου οι σύμβουλοι συγχωνεύσεων θα μπορούσαν να δουν τις πληρωμές τους για το 2023 να υποχωρούν έως και κατά ένα τέταρτο, σύμφωνα με έκθεση του Νοεμβρίου από τη σύμβουλο αποζημιώσεων Johnson Associates Inc. Τα μπόνους των εμπόρων φέρεται επίσης να αναμένεται να απογοητεύσουν με τις μειώσεις που θα υποστούν.

Πότε θα έρθει η βελτίωση

Τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν φέτος με τα στελέχη της Wall Street να προβλέπουν ολοένα και περισσότερο μια ανάκαμψη των συναλλαγών.

«Αναμένουμε περισσότερη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών όπως και πολύ περισσότερη δραστηριότητα ιδιωτικών κεφαλαίων», επισήμανε την Πέμπτη ο David Rubenstein της Carlyle Group Inc. στο Bloomberg.

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Morgan Stanley, Ted Pick, να δηλώνει ότι μια σταθερή, προβλέψιμη πτώση «είναι καλή για την επενδυτική τραπεζική, διότι υπάρχουν σημαντικά χαρτοφυλάκια χρηματοπιστωτικών χορηγών που έχουν κλειδωθεί και πρέπει να απελευθερωθούν».

Διαβάστε ακόμη: