Σε σημαντική ενίσχυση των θέσεών τους σε τίτλους σταθερού εισοδήματος προχωρήσαν τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες, κλειδώνοντας υπεραξίες που θα προστατεύσουν το επιτοκιακό τους εισόδημα κατά την επόμενη τριετία.

Ο λόγος γίνεται για πάσης φύσεως ομόλογα, τα οποία αντιπροσώπευαν στο τέλος του α΄ τριμήνου 2025 το ¼ περίπου του ενεργητικού τους έναντι 21% πριν από ένα χρόνο.

Οι διοικήσεις τους επέλεξαν με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητάς τους, διαβλέποντας τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μετά από μία διετία ακριβού χρήματος.

Το 25% περίπου του ενεργητικού τους θα τους αποδίδει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα εισόδημα

Το χαρτοφυλάκιο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι είχαν στα βιβλία τους ομόλογα συνολικής αξίας 78 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου 2025.

Πρόκειται για επίπεδα αυξημένα κατά 15 δισ. ευρώ ή 25% σε ετήσια βάση.

Οι σχετικές συναλλαγές χρηματοδοτήθηκαν από μετρητά, το ποσοστό των οποίων επί του ενεργητικού τους έπεσε στο 8,7% τον περασμένο Μάρτιο από 11,7% πέρυσι την ίδια εποχή.

Οι κινήσεις αυτές θωρακίζουν μερικώς την οργανική τους κερδοφορία. Κι αυτό διότι θα αποφέρουν τόκους με βάση τις αποδόσεις στη λήξη που εξασφαλίστηκαν κατά τις αγορές των ομολόγων.

Λειτουργούν δηλαδή ως φυσικό hedging στην υποχώρηση του κόστους χρήματος.

Έτσι, το 25% περίπου του ενεργητικού τους θα τους αποδίδει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα εισόδημα με βάση τα υψηλά επιτόκια που ίσχυαν μέχρι και πριν από λίγους μήνες.

Αντισταθμίζονται με τον τρόπο αυτό εν μέρει οι αναπόφευκτες απώλειες από το υφιστάμενο στοκ χορηγήσεων, η πλειονότητα του οποίου αφορά προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Τα χαρτοφυλάκια ανά τράπεζα

Αναλυτικότερα, με βάση τις παρουσιάσεις των διοικήσεών τους, οι συστημικοί όμιλοι είχαν στο τέλος του α΄ τριμήνου την ακόλουθη έκθεση σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος:

* Η Alpha Bank διατηρούσε ομολογιακούς τίτλους ύψους 18,1 δισ. ευρώ από 16,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2024, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 24% του ενεργητικού της.

Πρόκειται για ετήσια αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Από αυτά η πλειονότητα, 8,2 δισ. ευρώ, είναι εγχώριοι κρατικοί τίτλοι, ακολουθούν τίτλοι του δημοσίου άλλων ευρωπαϊκών χωρών με 4,8 δισ. ευρώ, άλλα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας με 2 δισ. ευρώ και εγχώρια εταιρικά ομόλογα με 1,3 δισ. ευρώ.

Το μετρητά στην Alpha Bank υποχώρησαν στα 3,5 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2024.

* Η Eurobank αύξησε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στα 22,8 δισ. ευρώ από 15 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

Η διασπορά είναι σημαντική. Οι μεγαλύτερες θέσεις είναι οι εξής: Το 26% των τίτλων είναι εγχώριοι κρατικοί, το 26% ομόλογα δημοσίου χωρών της ΕΕ και το 11% εταιρικά ομόλογα.

Τα μετρητά του ομίλου υποχώρησαν στο 13,5% από 14% επί του συνολικού ενεργητικού σε ένα χρόνο. Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου ανέρχονταν σε 14,2 δισ. ευρώ.

* Στην Εθνική Τράπεζα η ονομαστική αξία των τίτλων σταθερού εισοδήματος διαμορφώθηκε σε 20 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 27% περίπου του ενεργητικού της.

Σημειώνεται μία αύξηση κατά 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, η οποία συνέβαλε στη μείωση των μετρητών που διατηρεί ο όμιλος από τα 9,1 στα 5,8 δισ. ευρώ την υπό εξέταση περίοδο.

* Στην Πειραιώς η ονομαστική αξία των τίτλων ανερχόταν σε 17,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 22% του ενεργητικού της.

Από αυτά, η πλειονότητα, περί τα 11 δισ. ευρώ ήταν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα 3,9 δισ. κρατικοί ευρωπαϊκοί τίτλοι και 2,4 δισ. ευρώ εταιρικά ομόλογα.

Σε σχέση με το τέλος του α΄ τριμήνου 2024 σημειώνεται μία αύξηση της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ στις εν λόγω θέσεις.

Την ίδια περίοδο τα μετρητά του ομίλου υποχώρησαν στα 5,1 δισ. ευρώ από 11,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: