Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επιδεινώνεται κάθε μέρα, μη βλέπετε ότι δεν έχει τη δημοσιότητα που έπρεπε να έχει. Ας όψονται πολλά κακώς κείμενα, που αγγίζουν δυστυχώς και τη δημοσιογραφία και τους λειτουργούς της.

Πολλά κρούσματα, που ολοένα και αυξάνονται, λίγα τα γνωστά, πολύ περισσότερα όσα δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Ο λόγος για τις κλοπές και υπεξαιρέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, τις ηλεκτρονικές απάτες, δηλαδή.

Η ραγδαία αύξηση των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (πληρωμών, αγορών, μεταφορών, εμβασμάτων κλπ.) ουσιαστικά αποκάλυψε και τις αδυναμίες και τα κενά των συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζές μας.

Τα σημερινά συστήματα των τραπεζών, αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν ούτε τον αυξημένο όγκο συναλλαγών να καλύψουν με επάρκεια και ταχύτητα, ούτε να είναι απρόσβλητα σε κακόβουλες επιθέσεις.

Όπως μάλιστα λένε γνώστες του αντικειμένου, τα ΟΤP (One-Time Password) αποδεικνύονται προβληματικά σε αρκετές περιπτώσεις, δηλαδή δεν ενεργοποιούνται, ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες, δεν ανταποκρίνονται σε καταγγελίες καταθετών τους.

Χωρίς να υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, τα ποσά που έχουν υπεξαιρεθεί μέσω ηλεκτρονικής απάτης εφέτος θα υπερβούν τα 40 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. το 2021.

Το θέμα είναι ότι οι τράπεζες, με υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα τα αρμόδια τμήματά τους, λόγω και των εκτεταμένων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, έχουν αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες την ευθύνη.

Αλλά, πέραν αυτού, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί άμεσα να δαπανήσουν μεγάλα ποσά, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, για την ασφάλεια των συναλλαγών τους, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, αυξάνοντας και τις απάτες και εν γένει τους κινδύνους αφαίμαξης των καταθέσεων των πελατών τους.

Διαβάστε ακόμη: