Σημαντική αύξηση στο κόστος χρήματος για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν και την κινητήριο δύναμη της πιστωτικής επέκτασης, καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, δηλαδή τους αλληλόχρεους λογαριασμούς, αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,02%, από 4,79% τον Οκτώβριο, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,97% από 6,83%.

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ και στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια, δηλαδή τα τοκοχρεωλυτικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο των οποίων αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 4,30%.

Συγκεκριμένα, άνοδο που φθάνει τις 33 μονάδες βάσης καταγράφουν τα επιτόκια για δάνεια έως 250.000 ευρώ, το μέσο επιτόκιο των οποίων αυξήθηκε στο 6,09% από 5,76% τον Οκτώβριο, ενώ κατά 39 μονάδες βάσης αυξήθηκε το μέσο επιτόκιο για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το κόστος χρήματος στο 5,03% από 4,64% και κατά 21 μονάδες βάσης αυξήθηκε το μέσο επιτόκιο προς μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, που διαμορφώθηκε στο 4,24% από 4,03%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,68%.

Στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και δη στη στεγαστική πίστη, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αποκλιμάκωση των επιτοκίων για νέες εκταμιεύσεις στο 3,63% τον Νοέμβριο από 4% τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται στη μείωση των spreads στην οποία έχουν προχωρήσει ορισμένες τράπεζες, προκειμένου να αντισταθμίσουν την άνοδο του euribor, που έχει ξεπεράσει το 2% και επιβαρύνει οριζόντια όλα τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για τα υφιστάμενα δάνεια αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,41%.

Ανοδικά, τέλος, στο 6,94% διαμορφώθηκε και το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων, σε αντίθεση με το μέσο επιτόκιο για νέα καταναλωτικά δάνεια, που μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 11,07%.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν σταθεροποίηση στα χαμηλά επίπεδα, καθώς οι τράπεζες δεν είχαν προχωρήσει ακόμη σε αναπροσαρμογές στα καταθετικά τους προϊόντα. Ετσι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων εμφανίζεται αμετάβλητο στο 0,20% και το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου στο 0,03%.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αναπροσαρμογές στα επιτόκια καταθέσεων ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και αναμένεται να συνεχιστούν και τον Ιανουάριο και έχουν επίκεντρο τις προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλης διάρκειας, δηλαδή άνω του 1 έτους. Το μέσο επιτόκιο με βάση τα νέα τιμολόγια που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες ξεκινούν από 0,40% για μικρά ποσά και κλιμακώνονται έως και 1% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ και διάρκεια 1 έτους ή έως και 1,80% για διάρκεια έως 2 ετών.

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα για όλο το β΄ εξάμηνο του 2022 έχει οδηγήσει στην περαιτέρω διεύρυνση του περιθωρίου (spread) μεταξύ των επιτοκίων στα δάνεια και των επιτοκίων στις καταθέσεις και συγκεκριμένα στο 4,83% (από 4,81%) για τα νέα δάνεια και στο 4,53% (από 4,23%) για τα υφιστάμενα υπόλοιπα.

Τράπεζες: Στόχος η επιστροφή στην αγορά των Βαλκανίων το 2023

Στα 5 δισ. η καθαρή ροή χρηματοδότησης επιχειρήσεων στο 11μηνο

Ισχυρή πιστωτική επέκταση που θα προσεγγίσει διψήφιο ρυθμό (κοντά στο 10%) αναμένουν οι τράπεζες το 2022 σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική πίστη, σηματοδοτώντας μια χρονιά υψηλών νέων εκταμιεύσεων με έμφαση τα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς αλλά και για κεφάλαια κίνησης.

Ηδη τα στοιχεία Νοεμβρίου που δημοσίευσε η ΤτΕ δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ανήλθε στο 10,4% και η καθαρή ροή χρηματοδότησης το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώνονται στα 68,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης αποτυπώνει τις νέες εκταμιεύσεις αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές δανείων, οι οποίες να σημειωθεί ότι τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο ήταν υψηλές, περιορίζοντας την καθαρή ροή χρηματοδότησης. Για τον Δεκέμβριο η καθαρή ροή χρηματοδότησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε θετικό έδαφος, καθώς λόγω και του κλεισίματος του έτους, οι τράπεζες επισπεύδουν τις εγκρίσεις των αιτημάτων για νέες χορηγήσεις, με συνέπεια το τέλος της χρονιάς να είναι παραδοσιακά μήνας υψηλών εκταμιεύσεων.

Ο μεγάλος ασθενής παραμένει η στεγαστική πίστη, η οποία παρά τη δειλή ανάκαμψη των νέων δανείων με νέες εκταμιεύσεις που υπολογίζονται στο 1,2 δισ. ευρώ για όλο το 2022, παραμένει σε αρνητικό έδαφος με ρυθμό χρηματοδότησης -3%. Αιτία είναι οι υψηλές αποπληρωμές δανείων που υπερκαλύπτουν τις νέες εκταμιεύσεις, αλλά και η μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών λόγω των τιτλοποιήσεων που κυριάρχησαν τους πρώτους μήνες του έτους.

Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων που παραμένουν στις τράπεζες έχουν υποχωρήσει στα 29,8 δισ. ευρώ, καθώς άλλα 24 δισ. ευρώ έχουν μεταβιβαστεί μέσω τιτλοποιήσεων και βρίσκονται στην κυριότητα των funds. Στα 8,8 δισ. ευρώ ανέρχονται τέλος τα καταναλωτικά δάνεια που εμφανίζουν σταθερή ανάκαμψη το 2022, με καθαρή ροή χρηματοδότησης 129 εκατ. ευρώ το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.

Συνολικά η πιστωτική επέκταση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, που περιλαμβάνει τα δάνεια τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου στο 5%.

Διαβάστε ακόμη: