Η διανομή μερίσματος είναι πλέον προτεραιότητα για τις τράπεζες και πρώτη η Eurobank, επιβραβεύει τους μετόχους της με την επαναγορά του ποσοστού της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Eurobank, ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023, με τα  κέρδη να διαμορφώνονται  στα 337 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Στόχος τώρα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ο CEO της τράπεζας  Φωκίων Καραβίας, είναι να διανείμει στους μετόχους της το 2024 τουλάχιστον το 25% από τα κέρδη του 2023, προσεγγίζοντας έτσι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όμως και φέτος οι μέτοχοι της  Eurobank  θα έχουν το πρώτο δείγμα επιβράβευσης, καθώς η τράπεζα έχει πλέον και την επίσημη έγκριση του SSM  για να προχωρήσει στην επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το σχετικό αίτημα προς το Ταμείο θα υποβληθεί σύντομα  και η   διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το ΤΧΣ σε διάστημα  6 με 8 εβδομάδες από την κατάθεση του αιτήματος.

Όπως είναι γνωστό η  επαναγορά του ποσοστού θα γίνει με το ποσό που έχει δεσμευτεί για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Είναι λοιπόν ένα πρώτο bonus  στους μετόχους της,  καθώς το 1,4% των μετοχών θα διαγραφεί.

Σε τροχιά διανομής μερίσματος έχει μπει και η  Alpha Bank, και όπως έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης, «προτεραιότητα της διοίκησης είναι να διαμοιραστεί το 20% των κερδών της τρέχουσας χρονιάς,  υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών». Υπενθυμίζεται ότι ο  CEO της  Alpha Bank , στις 7 Ιουνίου στο Investor Day  θα ανοίξει τα χαρτιά του για τους αναθεωρημένους στόχους του 2023 και θα παρουσιάσει στους επενδυτές το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της τράπεζας για το διάστημα 2023-2025.

Στόχος και για την Τράπεζα Πειραιώς είναι το 2024 η διανομή μερίσματος το 2024 και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO Χρήστος Μεγάλου:

«Η απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο αφορά σε διανομή μερίσματος 10% – σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για πάνω από 50 εκατ. ευρώ- και εξαρτάται αφενός, από την έγκριση των εποπτικών αρχών, αλλά και την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 15% το 2024 και 25% το 2025».

Διαβάστε περισσότερα