«Αν μας ενδιαφέρει κάτι θα το κοιτάξουμε», απάντησε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε ερώτηση αν η τράπεζα εξετάζει εξαγορές ή συμμαχίες και με άλλες εταιρείες από τον χώρο του Asset Management.

Και όπως όλες οι πληροφορίες της αγοράς επιμένουν τις τελευταίες εβδομάδες, την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και την ενδιαφέρει εταιρεία του χώρου και φυσικά την κοιτάει.

Πρόκειται για την Triton Asset Management, μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων η οποία ιδρύθηκε το 1991 – ως Eλληνοβρετανική Ασφαλιστική – από τον έμπειρο διαχειριστή κεφαλαίων κ. Ιωάννη Βεζανή. Δραστηριοποιείται 32 χρόνια στη διαχείριση κεφαλαίων ιδιωτών αλλά και οργανισμών και σήμερα κατέχει συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ (31/12/2023).

Την περασμένη χρονιά, η Τriton πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 9,7 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ, έχει ίδια κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ.

Στο πέρασμα του χρόνου, η εταιρεία παρά την πλήρη τραπεζική επικράτηση στην ελληνική αγορά, εξελίχθηκε σ ένα σημαντικό ανεξάρτητο διαχειριστή κεφαλαίων.

Μετά την εξαγορά της από την HSBC το 1999, το 2013 ο κ. Βεζανής εξαγόρασε το ποσοστό της HSBC και έκτοτε διεύρυνε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της επενδύσεων.

Η Triton αυξάνει σημαντικά τα υπό διαχείριση κεφάλαια καθώς αναλαμβάνει κρατικά επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και αναπτύσσει όλες τις κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές του εξωτερικού (Λουξεμβούργο).

Εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Πειραιώς, η αγορά μιλάει για ένα deal που θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ – η προσθήκη της Triton Αsset management δεν θα αυξήσει απλώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Πειραιώς, αλλά θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδα καθώς τα τελευταία χρόνια η Triton πραγματοποιεί ετήσια κέρδη μεταξύ 1,5 -4 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία των αγορών και τις προμήθειες από την επιτυχή διαχείριση κεφαλαίων.

Άλλωστε ο Χρίστος Μεγάλου με κάθε ευκαιρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του όγκου των υπό διαχείριση κεφαλαίων (asset management) και εν γένει στις υπηρεσίες του Wealth. «Στόχος μας είναι η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Σήμερα η τράπεζα έχει 10 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την εξαγορά της Iolcus, «αυξήσαμε τη διείσδυσή μας στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου» δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση για το rebranding της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση των εργασιών της τράπεζας στο εξωτερικό, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής αποτελεί η Ελλάδα, ωστόσο τόνισε πως «οτιδήποτε έχει νόημα για την τράπεζα και τους μετόχους της θα το κοιτάξουμε».

Νέα συμφωνία με την Brook Lane Capital για το απόθεμα ακινήτων

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα μια νέα συμφωνία για τη διαχείριση των ακινήτων της.

Ο CEO, κ. Χρήστος Μεγάλου, θέλει να μειώσει το απόθεμα των ακινήτων που έχει η τράπεζα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς, καθώς προστίθενται τα ακίνητα που παίρνει η τράπεζα από τους πλειστηριασμούς.

Μετά τη συμφωνία διαχείρισης με την INTRUM και τη RESOLUTE, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και τρίτη ανάλογη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς, αυτή τη φορά με την Brook Lane.

Κατά πληροφορίες, η τράπεζα – επειδή οι σχετικές διαδικασίες νομιμοποίησης κ.λπ. είναι χρονοβόρες – θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα ακίνητα να κλείνουν συμφωνίες χορήγησης στεγαστικών δανείων με τους ενδιαφερόμενους που αγοράζουν ακίνητα από το υπό διαχείριση απόθεμα της κάθε εταιρείας.

Η Brook Lane Capital δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Lamda Development για τον πύργο μικτής χρήσης εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Διαβάστε ακόμη