Μήνυμα στους υπουργούς του ότι θα είναι αυστηρός στην αξιολόγησή τους, τόσο ως προς το παραγόμενο έργο, όσο και ως προς την ομαδικότητά τους έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 10 το πρωί, υπό τη νέα του σύνθεση.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι οι πολίτες επέλεξαν την αποχή, όχι την αντιπολίτευση.

«Οι πολίτες μας ζήτησαν περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το 41% των εθνικών εκλογών εξακολουθεί να καθορίζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται να κοιτάζει τις αδυναμίες της. οι πολίτες μας έστειλαν το μήνυμα σας εμπιστευόμαστε αλλά, πατήστε γκάζι και όχι φρένο, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με τη νέα του σύνθεση.

Η εναλλαγή προσώπων δεν δείχνει κάτι άλλο, παρά την προσπάθεια να είμαστε καλύτεροι στο έργο μας. Όπως είπε, χρειαζόμασε επιτελείο μάχης να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο, σημειώνοντας ότι θα είναι αυστηρός σε ό,τι αφορά την εργατικότητα και την ομαδικότητα της κυβέρνησης, «όπως και οι πολίτες που μας κρίνουν». Ο κ.Μητσοτάκης, μάλιστα, έκανε και αναφορά στην αδημοσίευτη συνέντευξη που είχε δώσει το 1981 στον Βάσο Βασιλείου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
 Είπε μεταξύ άλλων «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί συμπολίτες μας, με τον τρόπο τους, μας έστειλαν ένα μήνυμα. Μας ζήτησαν, ουσιαστικά, περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά.

Και όσοι αμφιβάλλουν, είπε, τους ενθαρρύνω να διαβάσουν μία μέχρι στιγμής αδημοσίευτη συνέντευξη την οποία είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Βάσο Βασιλείου, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε έναν τόμο για τον ιδρυτή της παράταξής μας, στην οποία λέει κάτι πολύ ενδιαφέρον: «υπήρξα», έλεγε ο Καραμανλής, «πάντα προοδευτικός, ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προκαταλήψεις. Δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου.
Για την προεδρία της Κομισιόν, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πρόταση θα είναι η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε ό,τι αφορά την προοπτική, είναι τρεις λέξεις: «Μαζί στα καλύτερα», είπε και ευχήθηκε καλή αρχή στο νέο συμβούλιο.

Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης του πρωθυπουργού:

-Να εκπέμψουμε ένα συνολικό μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης

-Παρά τις δυσκολίες της εκλογικής μάχης η επόμενη ημέρα βρίσκει την παράταξη μας πρώτη και με ισχύ. Οι πολίτες που μας στήριξαν στις εκλογές του 2023 επέλεξαν την αποχή αλλά δεν επέλεξαν τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Αποδοκίμασαν πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

-Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί συμπολίτες μας μας έστειλαν ένα μήνυμα. Ζήτησαν περισσότερη δουλειά λιγοτερα λάθη μεγαλύτερα αποτέλεσματα

Ούτε δεξιά, ούτε προς το κέντρο
-Το 41% καθορίζει έως τις επόμενες εκλογές τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμός. Υποχωρεί από το προσκήνιο ως αντιπολιτευτική αφορμή αλλά ούτε ως έπαρσης

-Οι πολίτες μας έστειλαν μήνυμα ότι μας εμπιστεύονται αλλά πρέπει να πατήσουμε γκάζι

-Αυτές είναι οι πυξίδες μας. Η αντιμετωπίσω ακρίβεια πιο αποτελεσματικό κράτος αγρότες

Δεν υπάρχουν χαρτοφυλάκια πρώτης και δεύτερης ταχύτητας, κανένα χαρτοφυλάκιο δεν είναι βαρύτερο από το άλλο ίσως με εξαίρεση το Εσωτερικών.

Η σύνθεση καθορίζεται με βάση τις ανάγκες και οι αλλαγές προσώπων τίποτα περισσότερο από το να γινόμαστε πιο παραγωγικοί στο έργο μας. Παρά το γεγονός ότι δέχτηκα εισηγήσεις για συγχωνεύσεις ή αλλαγές δεν είχαμε χρόνο

-Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα επιτελείο μάχης για ένα έχουμε ορατά αποτέλεσμα σε ένα ορατό χρόνο

-Δείκτης αποτελεσματικότητας: θα είμαι αυστηρός. Η καλή συνεργασία είναι απαραίτητη και όταν δεν υπάρχει υπεύθυνος είναι ο προϊστάμενος

-Να στραφούμε εναντίον των καθημερινών προβλημάτων που είναι και ο πραγματικός μας αντίπαλος

-Μετά τη διάσκεψη ειρήνης θα βρεθώ στις Βρυξέλλες και ελπίδα μου ότι θα βρούμε γρήγορα πρόσωπα ηγεσίας

-Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Μαζί στα καλύτερα για αυτό αυτό στο χέρι μας να κάνουμε νικηφόρα αυτή τη νέα αρχή.