Λόγος, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές, εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Σήμερα (17/10), ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ανακοίνωσε ότι θα καλυφθούν από το κράτος, το 80% της χρήσης φυσικού αερίου και το 50% του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, ενώ, «το βάρος των ενεργειακών επιχορηγήσεων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους εκτιμάται στις 600 δισ. λίρες» (περί τα 32 δισ. ευρώ).

Στόχος της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, να προστατευθούν οι πολίτες από τη διεθνή άνοδο του ενεργειακού κόστους, περίπου οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι πολίτες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μία κρίση του κόστους ζωής και την άνοδο του πληθωρισμού, τα οποία σωρευτικά έχουν μειώσει την επιρροή της κρατικής στήριξης.

Προηγουμένως, ο κ. Ερντογάν είχε υπολογίσει πως οι ενεργειακές επιχορηγήσεις θα φθάσουν τις 300 δισ. λίρες εφέτος και σχεδόν θα διπλασιασθούν, το 2023. Αυτό το ποσό προσεγγίζει τις 650 δισ. λίρες, το οποίο προορίζεται για τον τομέα της εκπαίδευσης.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει, επίσης, ότι οι δαπάνες «στην ασφάλεια του εφοδιασμού ενέργειας, την αποδοτικότητα και την ενεργειακή αγορά» θα αυξηθούν κατά 155% τον επόμενο χρόνο, ενώ, οι δαπάνες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κατά 159%. Τέλος, οι ειδικές δαπάνες προς στήριξη των φτωχών νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 73%.

Διαβάστε ακόμη: