Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Τουρκίας διευρύνθηκε κατά περίπου 300% σε ετήσια βάση τον εφετινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω έλλειμμα πολλαπλασιάστηκε, φθάνοντας σχεδόν τα 10.4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια την αντίστοιχη περίοδο, πέρυσι.

Για τον Σεπτέμβριο του 2022 ειδικότερα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 33 δισ. δολάρια και οι εξαγωγές σε 22.6 δισ. δολάρια, με τις μεν εισαγωγές να αυξάνονται κατά 41.5% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα και τις εξαγωγές, από την άλλη, να αυξάνονται κατά 9.2%.

Οι εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 187% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Εμπορίου.

Συνολικά, οι εισαγωγές τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 «άγγιξαν» τα 272 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, από 193 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν την ίδια περίοδο του 2021.

Η εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έχει καταστήσει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το βάρος του υπέρογκου ενεργειακού λογαριασμού της Τουρκίας έχει αναγκάσει τις τουρκικές αρχές να αναζητήσουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές, καλύπτοντας σε ρούβλια ένα μέρος των πληρωμών για ρωσικό φυσικό αέριο και ζητώντας να καθυστερήσουν ορισμένες πληρωμές.

Διαβάστε ακόμη: