Σήμερα (20/02), ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα κατασκευασθούν 200.000 πολυκατοικίες στις έντεκα επαρχίες που «χτυπήθηκαν» από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Κανένα από αυτά τα κτήρια δε θα ξεπερνά τους τρεις – τέσσερις ορόφους», ανέφερε, κατά την επίσκεψη στην επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη σφοδρά από τον σεισμό των 7.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «στοίχισε» τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 118.000 κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

«Όλα τα κτήρια θα κατασκευασθούν από το μηδέν σε στέρεα εδάφη και με βάση τις σωστές πρακτικές», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ταγίπ Ερντογάν, αποσαφηνίζοντας ότι η οικοδόμηση θα αρχίσει τον Μάρτιο. «Αυτές οι κατοικίες θα χτιστούν μακριά από τα τεκτονικά ρήγματα και «πιο κοντά στα βουνά, ώστε να προστατεύονται από τα προβλήματα που δημιουργούν τα μαλακά εδάφη».

«Θα χτίσουμε νέες Αντιόχεια, Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και Αρσούζ, ξανά από το μηδέν», συνέχισε, αναφέροντας τρεις μεγάλες πόλεις της επαρχίας Χατάι. «Θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε τους συμπολίτες μας, που τώρα διαμένουν σε καταυλισμούς από σκηνές και κοντέινερ, στις (νέες) κατοικίες τους μέσα σε έναν χρόνο», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση ύστερα από έξι ημέρες.

Από τις κατοικίες που υποσχέθηκε, περίπου 130.000 θα χτιστούν στις επαρχίες Χατάι, Καχραμάνμαρας και Μαλάτια, ήτοι τις τρεις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς. Ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θα χτιστούν, επίσης, τεμένη και άλλοι χώροι λατρείας. Στη συνέχεια, αναφέροντας ότι διασώθηκαν από τα χαλάσματα περισσότεροι από 114.800 άνθρωποι, τόνισε ότι οι κρατικές τράπεζες θα διαγράψουν τα χρέη όσων σκοτώθηκαν στον σεισμό.

Όπως υποστήριξε, «έχουν καλυφθεί –μέχρι τώρα– οι στεγαστικές ανάγκες 1.69 εκατ. ανθρώπων. Περίπου 375.000 σεισμοπαθείς μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας, τα ¾ από εκείνους, αεροπορικώς.

Διαβάστε ακόμη: