Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε νέα επιθετική μείωση των επιτοκίων, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τον πληθωρισμό που έφτασε στο 85.5% σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι δεκαεπτά φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο της Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, υπό την ανορθόδοξη πολιτική του, υποστηρίζει τον φθηνό δανεισμό, καθώς θεωρεί ότι τα χαμηλά επιτόκια «τονώνουν» την οικονομία και αποτελούν το «αντίδοτο» του πληθωρισμού. Ακόμη, επιμένει να τονίζει ότι μία αύξηση των επιτοκίων, στην οποία στρέφονται οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να… τιθασεύσουν το «κύμα» ακρίβειας, θα έπληττε την τουρκική οικονομία. Η επιμονή του, έχει προκαλέσει την υποτίμηση της λίρας και την άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα – ρεκόρ, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επαναλάβει τον στόχο να μειώσει το επιτόκιο της χώρας σε μονοψήφια επίπεδα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Κάτι που έγινε σήμερα (24/11), καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9% από 10.5% που ήταν προηγουμένως.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θέτει τέλος στη νομισματική της πολιτική, πατώντας «παύση» στις μειώσεις επιτοκίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση, η Επιτροπή εκτίμησε ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι επαρκές και αποφάσισε να τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που άρχισε τον Αύγουστο», επισημάνθηκε σε ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: