Το… πριμ κινδύνου για το χρέος της χώρας σε δολάρια έχει υποχωρήσει αισθητά, κάτι που ισχύει ευρύτερα για τις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών, από τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία προχώρησε στην πώληση πενταετών ομολόγων σε δολάρια, συνολικού ύψους 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με απόδοση στο 10%, σύμφωνα με σημερινή (08/11) ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Με αυτή την έκδοση, έχει καταφέρει να «αντλήσει» εφέτος από τις αγορές, συνολικά 9 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι βάσει της βαθμολογίας, κατατάσσεται στην κατηγορία “junk” («σκουπίδια»).

Το σπρεντ των νέων τουρκικών ομολόγων σε δολάρια σε σύγκριση με τα αμερικανικά διαμορφώθηκε στις 5.61 ποσοστιαίες μονάδες, από το 6.45% που είχε βρεθεί το σπρεντ στη δημοπρασία τουρκικών ομολόγων, ύψους 2 δισ. δολαρίων, τον περασμένο Μάρτιο.

Σχεδόν τα 3/4 των επενδυτών που απέκτησαν τα νέα ομόλογα ήταν διεθνείς επενδυτές, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία. Αν και η έξοδος των επενδυτών του εξωτερικού από την τουρκική αγορά, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ανατραπεί, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα για τις ανορθόδοξες οικονομικές πρακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φυσικά, η Κεντρική Τράπεζα.

Η Κεντρική Τράπεζα συνέχισε –και το τρέχον έτος– να μειώνει τα επιτόκια, συνολικά κατά 350 μονάδες στο 10.5%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός «τρέχει» στο «ιλιγγιώδες» 85.5%.

Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκε τη χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκαθάρισε πως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που κλονίζουν την τουρκική οικονομία, απαιτούνται δραστικές αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: