Η δημοσκόπηση / έκθεση της Τράπεζας της Τουρκίας αναφέρει δυσοίωνες εκτιμήσεις για την μακροπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο δικαιώνει τους αναλυτές, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ανορθόδοξης οικονομικής στρατηγικής, της κάθετης πτώσης των επιτοκίων.

Η δημοσκόπηση μεταξύ παραγόντων της αγοράς και αναλυτών υποδεικνύει πως περιμένουν τον πληθωρισμό να παραμείνει πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας της Κεντρικής Τράπεζας και μάλιστα, τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω, μέχρι και τα τέλη του 2024.

Βεβαίως, ο δείκτης θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από την επόμενη χρονιά σε σχέση με τα υπέρογκα σημερινά επίπεδα (στο 85.5% επισήμως, αλλά ανεπίσημα πάνω από το 185%).

Συγκεκριμένα, αναμένεται να βρεθεί γύρω στο 37% μέχρι τα τέλη του 2023, πλην υποχωρήσει περαιτέρω γύρω στο 21% μέσα στο 2024. Όμως, και πάλι θα βρίσκεται πολύ ψηλά, σε σύγκριση με το επίσημο όριο ασφαλείας του 5% που θέτει η Κεντρική Τράπεζα.

Αυτή η πορεία επιβεβαιώνει τις επιπτώσεις από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα, ύστερα από εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται στο 10.5% από το 14% πέρυσι. Αναμένεται, παράλληλα, νέα μείωση πριν από τα τέλη της χρονιάς.

Η πτώση του κόστους του δανεισμού έχει «διογκώσει» τις πληθωριστικές πιέσεις και φέρει σε δεινή θέση την τουρκική λίρα, που παραμένει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Η υποτίμηση της λίρας

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια δημοσκόπηση, αποτυπώνεται η εκτίμηση πως η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος θα συνεχισθεί και θα διευρυνθεί. Αναλυτικά, επιχειρηματίες και αναλυτές περιμένουν την υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου, τους επόμενους δώδεκα μήνες, να ανέβει στο 23%, συγκριτικά με το 18.6% που βρίσκεται σήμερα.

Το επίσημο επιχείρημα της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας για αυτή την τακτική είναι πως η «τόνωση» της οικονομίας και της ανάπτυξης αποτελεί προτεραιότητα το τρέχον διάστημα, με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να διευκολύνονται από τη φθηνή λίρα και όχι, ο πληθωρισμός.

Αν και η «εκτίναξη» του κόστους ζωής και η τεράστια ακρίβεια έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά και έχει κλονίσει την απήχηση του Εντογάν, ο οποίος προφανώς θεωρεί πως μέχρι την ώρα των εκλογών, την επόμενη χρονιά, η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί.

Για τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς, οι τουρκικές εξαγωγές πράγματι αυξήθηκαν, σε ποσοστό 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φθάνοντας τα 188 δισ. δολάρια, όμως, την ίδια ώρα και οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά στα 271 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 5.1% εφέτος και το 4.1%, την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη: