Η επικεφαλής του Καλού Κόμματος της Τουρκίας, Μεράλ Ακσενέρ, εξέφρασε τη διαφωνία της, με την υποψηφιότητα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με την παρούσα κίνηση να σηματοδοτεί τη «διάσπαση» της συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Σε σημερινή (03/03) τοποθέτηση, ανέφερε ότι η συμμαχία δεν αντικατοπτρίζει, πλέον, την εθνική βούληση.

Οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, τους οποίους πρότεινε ως υποψηφίους την παράταξη, δεν έγιναν δεκτοί από τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας, τα οποία συμφώνησαν για την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγού του CHP. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποβάθμισε τις διαφωνίες που ανέκυψαν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «μην ανησυχείτε, όλες οι πέτρες θα βρουν τη θέση τους».

Δημοσκοπήσεις: Το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου της γείτονος χώρας φαίνεται ότι έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του εκλογικού σώματος εν όψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσκόπους και παρά την ευρεία κριτική που ασκήθηκε στην αρχική του ανταπόκριση, στην καταστροφή.

Δύο δημοσκοπήσεις της τρέχουσας εβδομάδας εντόπισαν ότι η αντιπολίτευση δεν έλαβε νέα υποστήριξη, εν μέρει λόγω της αποτυχίας να ορίσει υποψήφιο μέχρι σήμερα, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, αλλά και εξαιτίας της απουσίας ενός χειροπιαστού σχεδίου από την πλευρά της, για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

«Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, Εζέρ Σεντζάρ, μιλώντας στο Ρόιτερς. Τα δημοσκοπικά στοιχεία της εταιρείας δείχνουν τον συνασπισμό του Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να έχουν το προβάδισμα με «φόντο» τις επικείμενες εκλογές, μολονότι έχει χάσει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και πάνω από ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, την 6η Φεβρουαρίου. Αυτή, αποτέλεσε τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία του γειτονικού κράτους. Προχθές (01/03), ο Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τη 14η Μαΐου, εμμένοντας στο προηγούμενο σχέδιο, παρά τα ερωτήματα που «εγείρονται» όσον αφορά τη διεξαγωγή της διαδικασίας στη ζώνη που επλήγη σφόδρα από τον σεισμό.

Στον άμεσο απόηχο της καταστροφής, κυριάρχησαν αναφορές ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και καθυστέρησαν υπερβολικά. Άλλοι, επέκριναν τη χαλαρή επιβολή των προδιαγραφών ασφαλείας για τα κτήρια από την κυβέρνηση, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση ακόμη και νεόδμητων κατοικιών.

Διαβάστε ακόμη: