Τα γραφεία του κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δέχθηκαν ένοπλη επίθεση σήμερα τα ξημερώματα.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η επίθεση έγινε σε γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη, που βρίσκονται στην τοποθεσία Seyrantepe της εθνικής οδού TEM.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η περιφερειακή επικεφαλής Κωνσταντινούπολης Τζανάν Καφταντζίογλου «στο περιστατικό σημειώθηκαν 6-7 πυροβολισμοί».
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Οζγκιούρ Οζέλ έγραψε μετά την επίθεση στα social media: «Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιον. Καταδικάζουμε την επίθεση και περιμένουμε να συλληφθούν οι δράστες».
Τα πρώτα στοιχεία λένε ότι η σφαίρα που χτύπησε τα γραφεία δεν βρέθηκε αλλά στο σημείο βρέθηκαν κενές φυσίγγιες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για το περιστατικό.
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Ποιος είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της τουρκικής αντιπολίτευσης
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, μετά από την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων του “Τραπεζιού των Έξι” κομμάτων της αντιπολίτευσης το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Κιλιτσντάρογλου, μαζί με τη Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (İyi parti), τον Τεμέλ Καραμολάογλου από το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), τον πρώη αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν από το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου από το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και τον Γκιουλτεκίν Ουισάλ από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) έβαλαν τις υπογραφές τους σε ένα έγγραφο 12 σημείων που σκιαγραφεί τα βήματα που θα ακολουθηθούν την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Ο Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε το 1948 στην ανατολική πόλη Τούντζελι ως ένα από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στο τουρκικό κτηματολόγιο και η μητέρα του νοικοκυρά. Η οικογένειά του είναι γνωστή ως Τζεμπελιγκιλέρ και ανήκει στη φυλή Κουρεϊσάν, μια από τις πιο εξέχουσες φυλές των Ζαζά Κούρδων. Αλλά ο Κιλιτσντάρογλου αποφεύγει να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη ιδιαίτερη εθνότητα. Κατά τη δεκαετία του 1950, ο πατέρας του άλλαξε το οικογενειακό τους όνομα από Καραμπουλούτ σε Κιλιτσντάρογλου, αφού όλοι οι άνθρωποι στο χωριό που ζούσαν είχαν το ίδιο επίθετο. Ορισμένα περιοδικά επεσήμαιναν την αλεβιτική του ταυτότητα, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου δεν έκανε κάποια δήλωση σχετικά με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Ιούλιο του 2011, είπε “πάντοτε αρνούμουν να κάνω πολιτική για εθνοτικές ταυτότητες και θρησκεία. Είμαι Αλεβίτης. Από πότε είναι έγκλημα να είσαι Αλεβίτης σε αυτή τη χώρα;”
Αποφοίτησε από την Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Άγκυρας (τώρα ονομάζεται Πανεπιστήμιο Gazi) με πτυχίο οικονομικών επιστημών. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει θυμηθεί στο παρελθόν ότι περπατούσε στο σχολείο με γυμνά πόδια το καλοκαίρι, φορώντας ρούχα γεμάτα τρύπες. Παρά τις οικονομικές του δυσκολίες, ήταν ένας καλός μαθητής, κορυφαίος της τάξης και του σχολείου, που τελικά σπούδασε οικονομικά και εισήλθε στο δημόσιο ως εφοριακός το 1971.
Ο Κιλιτσντάρογλου κατείχε ανώτατους χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς ρόλους σε τουρκικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Διεύθυνσης Εσόδων και δύο φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Ήταν μέλος αριστερών πολιτικών οργανώσεων μέχρι την αρχή της σταδιοδρομίας του στη δημόσια διοίκηση, η οποία περιελάμβανε μια θητεία ως γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK), το οποίο διαχειριζόταν υπηρεσίες υγείας και ασφάλισης εκ μέρους του τουρκικού κοινού. Ο Ερντογάν συνεχίζει να “χρησιμοποιεί” το χαρτί αυτό, ισχυριζόμενος ότι η κακοδιαχείριση του Κιλιτσντάρογλου χρεοκόπησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο ηγέτης του CHP απαντά ότι ήταν απλώς ένας γραφειοκράτης που δεν έφτιαχνε τους νόμους και υποστηρίζει ότι η ηλικία της συνταξιοδότησης, που ήταν τα 33 στη δεκαετία του ’90, χρεοκόπησε το σύστημα, αντί για όποιες ενέργειες έκανε.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Hacettepe της Άγκυρας και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής İş Bank, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στη χώρα όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία.