Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο –κοινής αποδοχής– υποψήφιος των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει την προεδρία ενάντια στον Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα (06/03).

Οι ενστάσεις που είχε εκφράσει η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (IYI) προκαλώντας, μάλιστα, «ρήξη» στις τάξεις της «ενωμένης» αντιπολίτευσης την 3η Μαρτίου, τελικώς κάμφθηκαν και η ομάδα των «έξι» προχωρά με προεδρικό υποψήφιο τον 74άχρονο ηγέτη του CHP.

«Ύστερα από τις συναντήσεις που είχαμε, αποφασίσαμε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα λάβει μέρος στις εκλογές, ως ο υποψήφιός μας για την προεδρία», τόνισε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet).  «Ο μόνος στόχος μας, είναι να οδηγήσουμε τη χώρα σε ημέρες ευημερίας, ειρήνης και χαράς», ανέφερε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία του CHP από το 2010.

Οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, τα ονόματα των οποίων είχαν, επίσης, ακουσθεί ως ενδεχομένως υποψήφια για την προεδρία, παρουσιάζονται, πλέον, να στηρίζουν την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.

Προηγήθηκε συμφωνία ανάμεσα στους «έξι» της αντιπολίτευσης και αποκατάσταση της συμμαχίας

Το δεξιό Καλό Κόμμα της Τουρκίας, με επικεφαλής τη Μεράλ Ακσενέρ, πρότεινε οι Δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως Αντιπρόεδροι, εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με σημερινή (06/03) τοποθέτηση εκπροσώπου του κόμματος, μετά την αποχώρηση της παράταξης από τη συμμαχία των «έξι», την 3η Μαρτίου.

Μεράλ Ακσενέρ.

Η ομιλία του Κουρσάντ Ζορλού ακολούθησε την επίσκεψη και συνομιλία των Μανσούρ Γιαβάς (Δήμαρχος Άγκυρας) και Εκρέμ Ιμάμογλου (Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης), με τη Μεράλ Ακσενέρ. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόνισε ότι αποδέχεται την πρόταση του Καλού Κόμματος για τους Αντιπροέδρους, ενώ, συνεδρίασαν οι υπόλοιποι επικεφαλής των κομμάτων του συνασπισμού, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορειο Ρόιτερς. Ταυτόχρονα, η Μεράλ Ακσενέρ συμμετείχε εκ νέου σε συνάντηση της συμμαχίας των «έξι».

Νωρίτερα, ο Μανσούρ Γιάβας, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστήριξε ότι αποτελούσε επιθυμία του, το Καλό Κόμμα να επανέλθει στη συμμαχία. Το κόμμα της Ακσενέρ αποσχίστηκε από την εξακομματική συμμαχία πριν από τρία 24άωρα, λόγω διαφωνίας αναφορικά με τον υποψήφιο για την προεδρία της γείτονος χώρας. Η Μεράλ Ακσενέρ είχε καλέσει τους Δημάρχους των Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης να υποβάλλουν υποψηφιότητα για Πρόεδροι, γεγονός το οποίο αργότερα φέρεται να απέρριψαν.

Διαβάστε ακόμη: