Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη θριαμβευτική του επανεκλογή με ποσοστό 52%, αναμένεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές ως προς τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Τουρκίας, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το βράδυ του Σαββάτου, μετά την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν στην Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ανακοίνωσε τα πρόσωπα που «κόβονται» σκορπώντας απογοήτευση σε όσους δεν αναλαμβάνουν εκ νέου χαρτοφυλάκια. Μεταξύ αυτών που «κόβονται», είναι ο έως σήμερα υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε παλαιότερες δηλώσεις του, σημείωνε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αντικατοπτρίζει το όραμα του για τον «αιώνα της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο έως σήμερα Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ. «Ο διορισμός θα σημάνει σοβαρή αλλαγή στρατηγικής στην άμυνα» σχολιάζει το δημοσίευμα. Για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών «παίζει» δυνατά ο σημερινός εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο διορισμός του θεωρείται μήνυμα προς την Δύση για συνεργασία και ήπιων τόνων εξωτερική πολιτική και διπλωματία.

Σε θέση αντιπροέδρου, με κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, επιστρέφει και ο πάλαι ποτέ «τσάρος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς πολιτικο-οικονομικούς κύκλους. Για τη θέση του υπουργείου Οικονομικών «παίζει» ο Τζεβντέτ Γιλμάζ που διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2011 – 2015.

Ο εθνικιστής υποψήφιος κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών Σινάν Ογάν, που στήριξε τελικά τον πρόεδρο Ερντογάν συμβάλλοντας στην τελική του επικράτηση, αναλαμβάνει επίσης κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο. Αν, και σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος θα επιθυμούσε αυτό της «Μετανάστευσης», φαίνεται να μην υπάρχει διάθεση από την πλευρά του Ερτογάν να τον τοποθετήσει στη συγκεκριμένη θέση, λόγω της ακραίας ατζέντας Ογάν για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως έχει ανακοινωθεί ο πρόεδρος Ερντογάν θα ορκιστεί στην Εθνοσυνέλευση στις 14:00 του Σαββάτου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και επιστροφή στο Προεδρικό Συγκρότημα συνοδεία έφιππων στρατιωτικών τμημάτων. Αργά το απόγευμα ο Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο σε αρχηγούς κρατών από τον λεγόμενο «τουρκικό» κόσμο και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και επίσημα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα