Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «όλοι θαυμάζουν τη δημοκρατία της Τουρκίας».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν, στο πλαίσιο ομιλίας του, τόνισε ότι «το προεδρικό σύστημα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης».

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανάφερε: «Όσο η Τουρκία κατάφερε να γλιτώσει από τα δεσμά της, έτσι κέρδισε μια νέα δυναμική σε κάθε τομέα. Ο λαός μας έτσι κατάφερε να απολαύσει τις υπηρεσίες που αξίζει. Έτσι η δημοκρατία μας έφτασε σε σημείο ωρίμανσης και όλος ο κόσμος την παρακολουθεί με θαυμασμό.

Ένα από τα αποτελέσματα των εκλογών της 14ης και της 28ης Μαΐου είναι ότι το σύστημα ”προεδρικής κυβέρνησης” έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό. βάζοντας τέλος στη συζήτηση για το παλιό σύστημα».

Την ίδια ώρα ο επί χρόνια φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εκφράζοντας την απογοήτευσή του από το εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι σταματά την ενασχόλησή του με την πολιτική δράση.

Τουρκία: Διέρρευσαν τα ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι να ανακοινωθεί κι επίσημα το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ταγίπ Ερντογάν. Η νευραλγική εκείνη θέση που θα αλλάξει είναι του υπουργού Εξωτερικών, ενώ ίδιο παραμένει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας. Απασχολεί, δε, το όνομα που θα ανακοινωθεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε μια εποχή που η τουρκική λίρα καταποντίζεται και ο πληθωρισμός έχει «σκαρφαλώσει» σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, ειδικότερα, θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σήμερα, συνεδρίασε για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα AKP, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, και λίγες ώρες αργότερα κυκλοφόρησε το Fox Haber τη λίστα με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότο δόθηκε στα μέλη του AKP.

Διαβάστε περισσότερα