Νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ +0,79% στα 13 από 10,1 ευρώ δίνει η Eurobank Εquities, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση “buy” καθώς ο τίτλος συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η ΔΕΗ +0,79% επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2022, υπερβαίνοντας το guidance στα κέρδη.

Παρά το ράλι άνω του 100% από τα χαμηλά του Ιουλίου 2022, η μετοχή έχει περιθώριο για σημαντικό re-rating, τονίζει.

Η χρηματιστηριακή αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του 2023 και του 2024 κατά 35% και 11% αντίστοιχα, προβλέποντας ότι ότι η επιχείρηση θα φθάσει σε κερδοφορία ύψους 1,4 δισ. ευρώ έως το 2025

Η ΔΕΗ επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2022, καταφέρνοντας να ξεπεράσει με άνεση τις προβλέψεις για τα κέρδη της, ενώ σημείωσε αύξηση +9% σε ετήσια βάση. Υποστηριζόμενη από την ισχυρή εκτέλεση των κερδών του Ομίλου το 2022, τη βελτίωση της δυναμικής του κεφαλαίου κίνησης και την αντιληπτή σταθερότητα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έχει σημειώσει ράλι >100% από τα χαμηλά του Ιουλίου 2022, αλλά υποστηρίζουμε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για περαιτέρω επαναξιολόγηση ενόψει της ανάδειξης της ΔΕΗ ως εξέχουσας ολοκληρωμένης εταιρείας κοινής ωφέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μιας ιστορίας απεξάρτησης από τον άνθρακα.

Το κλειδί για την ανθεκτικότητα της ΔΕΗ στο οικονομικό έτος 22 ήταν το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό της μοντέλο που λειτουργεί ως φυσική αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας, καθώς η συμβατική εγκατεστημένη ισχύς καλύπτει >80% της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Όσον αφορά το μέλλον, η εμπορική λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας και η λήξη των ζημιογόνων συμβολαίων προμήθειας HV θα λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες για τον τομέα της συνδυασμένης παραγωγής/προμήθειας. Επιπλέον, η συμπληρωματική δραστηριότητα της ΔΕΗ στον τομέα της διανομής χαμηλού κινδύνου είναι έτοιμη για μια χρονιά ρεκόρ από πλευράς κερδών, υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης των απαιτούμενων εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΡΑΕ (+40% αύξηση σε ετήσια βάση). Καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί τον φάκελο κεφαλαιουχικών επενδύσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2026, αναμένουμε αυξημένο RAB και αυξανόμενες αποδόσεις.

Βλέπουμε τη ΔΕΗ ως τον πιο ελπιδοφόρο παίκτη ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς 2,3GW από >5GW έργων έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης, μακράν οι περισσότεροι μεταξύ των εταιρειών ΑΠΕ στην εγχώρια αγορά. Αναμένουμε επίσης σημαντική αύξηση των προσθηκών τα επόμενα δύο χρόνια, με τη λειτουργική δυναμικότητα να διπλασιάζεται στα c700MW μέχρι το τέλος του 2023 και να φτάνει τα c1GW το 2024, βελτιώνοντας έτσι το μείγμα δυναμικότητας του Ομίλου (8% από ΑΠΕ το 2024). Τα προαναφερθέντα δεν περιλαμβάνουν τη λειτουργική δυναμικότητα >500MW στη Ρουμανία και τον αντίστοιχο αγωγό των 5GW.

Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να καταστεί βασικός παίκτης στην περιοχή. Παρά τις ρυθμιστικές πολυπλοκότητες στη χώρα, η διοίκηση είναι πολύ θετική, καθοδηγώντας για περιφερειακό τρέχον προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 300 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε ότι το χαμηλό ύψος της συμφωνίας αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον ενσωματωμένο ρυθμιστικό κίνδυνο, με τη δική μας αποτίμηση να δείχνει περίπου 17% περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τιμή που καταβλήθηκε. Ο αγωγός ΑΠΕ παρέχει περαιτέρω προαιρετικότητα (ένα επιπλέον c20% για τις εκτιμήσεις μας), κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στην αποτίμησή μας.

Αύξηση του PT στα €13,0, Top pick – Έχουμε αυξήσει τα EBITDA 2023-24e κατά 35 % και 11 % αντίστοιχα, ευθυγραμμίζοντας αποτελεσματικά τους αριθμούς μας με την καθοδήγηση της διοίκησης για το οικονομικό έτος 23 (€1,2 δισ.), υπό το πρίσμα της σταθερής εκτέλεσης και της λειτουργικής δυναμικής. Προβλέπουμε αύξηση της κερδοφορίας σε €1,4 δισ. έως το 2025 χωρίς την Enel και €1,7 δισ. με την Enel. Αποτιμούμε την επιχείρηση μέσω ενός SOTP, προσβλέποντας στο 2026e, όταν δηλαδή η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της δυναμικότητας ΑΠΕ. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προσαύξηση της αξίας της συμφωνίας με την Enel, καταλήγουμε σε ένα νέο PT 13,0 €/μετοχή, που υποδηλώνει 7,3x 12m fwd EV/EBITDA, ακόμα μικρό discount έναντι των ανταγωνιστών.

Διαβάστε περισσότερα