Γιατί να θέλει το Κατάρ να δωροδοκήσει ευρωβουλευτές; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όλες τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες έπειτα από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς.
Όμως ενώ τα μέχρι στιγμής ρεπορτάζ συνδέουν τις δωροδοκίες με τα ευνοϊκά σχόλια της Εύας Καϊλή για την υποτιθέμενη πρόοδο του Κατάρ στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών εν όψει του Μουντιάλ, το Politico αποκαλύπτει σήμερα ότι υπάρχουν υποψίες ότι το Κατάρ έκλεισε ένα μεγάλο και επικερδές deal.
Πρόκειται για την αεροπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κατάρ, η οποία υπεγράφη πέρυσι.
Η συμφωνία «ανοικτών ουρανών» («open skies») δίνει στην Qatar Airways, τον εθνικό αερομεταφορέα του Κατάρ και μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, απεριόριστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 450 εκατ. ατόμων.
Ως αντάλλαγμα, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες εξασφαλίζουν απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά του Κατάρ, των 2,9 εκατ. ατόμων.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία συμφωνία που επικρίθηκε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές, οι οποίες φοβήθηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν άδικο ανταγωνισμό από τις πτήσεις της Qatar, που προσφέρουν ανταποκρίσεις με προορισμούς σε όλη την Ασία.
Την ίδια στιγμή, όμως, το deal ευνοεί και τους ανταγωνιστές της Qatar στον Κόλπο, των οποίων οι ανταποκρίσεις προς την Ευρώπη παραμένουν υπό περιορισμούς.
Όμως παρά τις επικρίσεις από την ευρωπαϊκή βιομηχανία των αερομεταφορών, η Ε.Ε. υπεραμύνθηκε του deal, λέγοντας ότι θα δώσει «ευκαιρίες και στις δύο πλευρές».
Σύμφωνα με το Politico, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, ευρωβουλευτές αναζητούν τρόπους να παγώσουν το deal.
Διαβάστε ακόμη:
- «Από τον Άννα στον Καϊάφα» το πλαφόν του φυσικού αερίου
- Ποια είναι η τράπεζα της Καϊλή; Με ποιο συστημικό πιστωτικό ίδρυμα διατηρεί προνομιακή σχέση;
- Ποια νέα μέτρα στήριξης βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο 16χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικό – Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ
- Twitter: Διέλυσε ο Μασκ το Συμβούλιο Αξιοπιστίας και Ασφάλειας της πλατφόρμας