Γράφει η Καλομοίρα Γ. Νεράτζη (*)

Το ξέπλυμα χρήματος βασίζεται  πάντα στην ίδια διαδικασία στον βαθύ πυρήνα της – πρόκειται δηλαδή για τη μετατροπή παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων σε χρήματα που φαίνεται να έχουν αποκτηθεί νόμιμα. Η δραστηριότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη καθώς τα κρυπτονομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μετακινούνται από παράνομες διευθύνσεις κάθε χρόνο. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν σε μια πολύ μικρή ομάδα υπηρεσιών, που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ξέπλυμα χρήματος με βάση το ιστορικό συναλλαγών τους.

Οι πρακτικές

Τα παράνομα κρυπτονομίσματα καθαρίζονται πριν από την ανταλλαγή ή την εξαργύρωση χρησιμοποιώντας την ίδια έννοια με το ξέπλυμα χρημάτων fiat: τοποθέτηση, απόκρυψη και ενσωμάτωση. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες πρακτικές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι παράνομοι παράγοντες για να καθαρίσουν τα βρώμικα κρυπτονομίσματα όπως: Συναλλαγές σε χρηματιστήρια υψηλού κινδύνου ή σε μη συμμορφούμενα χρηματιστήρια. Επί του παρόντος, υπάρχουν σχεδόν 400 ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης διαθέσιμα παγκοσμίως. Επειδή τα κρυπτονομίσματα δεν ρυθμίζονται από κανένα επίσημο κυβερνητικό φορέα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εναπόκειται στον πάροχο υπηρεσιών κρυπτογράφησης να ενεργήσει ως συντονιστής εντός του δικτύου και να διασφαλίσει ότι όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες και νόμιμες, τουλάχιστον στη δικαιοδοσία όπου λειτουργούν. Ωστόσο, ορισμένα χρηματιστήρια έχουν πολύ χαλαρούς κανονισμούς, όπως η έλλειψη γνώσης των κανονισμών πελάτη και δέουσας επιμέλειας.

Οι υπηρεσίες tumbler

Το Tumbler κάνει την πρόσβαση στα δεδομένα μια πολύπλοκη διαδικασία και κανείς δεν είναι σίγουρος από πού προέρχονται τα χρήματα ρίζας. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν crypto tumblers για παράνομες συναλλαγές κρυπτογράφησης υψηλής αξίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η υπηρεσία προσγειώνεται σε μια γκρίζα ζώνη· δεν είναι εντελώς παράνομο, αλλά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης η άνοδος των κρυπτονομισμάτων έρχεται σε μια εποχή διόγκωσης επίσης της ψηφιακής χρήσης και υιοθετήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το κρυπτονόμισμα έχει γίνει κόμβος για ξέπλυμα χρήματος, με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να ξεπλένουν το ποσό των 8,6 δις. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα μόνο το 2021 – καταγράφοντας αύξηση 30% από το 2020. Τα κεντρικά ανταλλακτήρια εξακολουθούν επίσης να είναι ο αγαπημένος αγωγός για την αποστολή και λήψη παράνομων κρυπτονομισμάτων, αντιπροσωπεύοντας το 47% των συναλλαγών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μόνο τα κεφάλαια που προέρχονται από “εγγενή κρυπτονομίσματα”, δηλαδή εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, όπως πωλήσεις στην αγορά darknet ή επιθέσεις ransomware στις οποίες τα κέρδη προέρχονται σχεδόν πάντα από κρυπτονομίσματα και όχι από νόμισμα fiat.

(*) Οικονομολόγος  – Συγγραφέας

Διαβάστε ακόμη: