H ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μέσα στο καλοκαίρι, ομολογουμένως, ήταν ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν είχε προβλέψει το Μέγαρο Μαξίμου στον βασικό του σχεδιασμό για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Συνεπώς, η κυβέρνηση υπολόγιζε μέχρι πρότινος ότι η τουριστική χρονιά θα κυλούσε ομαλά πιάνοντας τον μέχρι τώρα νοητό στόχο του 50% του τζίρου του 2019 στα τουριστικά έσοδα.

Του Περικλή Σωτηρίου

Εκτός, όμως, από την οικονομική διάσταση η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το οικονομικό επιτελείο, στο Μαξίμου δεν περίμεναν ότι θα είχαν μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου τόσο ανοικτά μέτωπα.

Εκτός από τα ζητήματα της προγραμματισθείσας κυβερνητικής ατζέντας (εκπαιδευτικοί, εργασιακά, επικουρικό κ.ά.) στο προσκήνιο ήρθαν τα ζητήματα των προνομίων των εμβολιασμένων και το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων με την μετάλλαξη Δέλτα.

Εντολή σε υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους να στηρίξουν ενεργά το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η κυβέρνηση δεν περίμενε ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλη αντίδραση από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας για το ζήτημα των προνομίων των εμβολιασμένων.

Με τα προωθούμενα μέτρα η κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα αναπάντεχο μέτωπο απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες καθοδηγώντας τις επιχειρήσεις σε ένα πλαίσιο απαγόρευσης της εισόδου για όλους αυτούς καθώς αυτό θα συμφέρει περισσότερο τις επιχειρήσεις.

Η πίεση αυτή, όμως, θα ενταθεί και άλλο το επόμενο διάστημα, καθώς όπως αναμένουν και οι επιστήμονες, η μετάλλαξη Δέλτα θα πλήξει το ελληνικό καλοκαίρι αυξάνοντας τα κρούσματα και το επιδημιολογικό φορτίο.

Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι πιο θανατηφόρα από την βρετανική που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα.

Το Μαξίμου έχει δώσει την εντολή στα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και στους βουλευτές να «βγουν» μπροστά και να υποστηρίξουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και να αποκηρύξουν δημοσίως το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Παρομοίως, στους βουλευτές της συμπολίτευσης, σε δικούς της δημάρχους και περιφερειάρχες, έχουν δοθεί οδηγίες να μεταφερθούν στις περιφέρειές τους και να πάρουν ξεκάθαρα θέση στήριξης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Κύριος συνδετικός κρίκος της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επισκέψεων σε περιφέρειες και πόλεις με χαμηλό εμβολιασμό.

Η συσσωρευμένη οργή «καίει» τις εκλογές;

Μητσοτάκης σε συνεργάτες: Καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών παρά το 4ο κύμα

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελεί δεν περίμεναν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία ραγδαία αύξηση κρουσμάτων (και άρα πίεση στο ΕΣΥ) μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Θα περίμενε κανείς, μάλιστα, αυτό να αλλάξει και τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, η νέα όξυνση στο μέτωπο της πανδημίας έχει μεταθέσει μόνο τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση, όχι τις νομοθετικές προτεραιότητες των υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης.

Μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε στο radar ότι παρόλο που στο τραπέζι των προτάσεων από συμβούλους θίχτηκε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών ως σενάριο εάν εκτραχυνθεί η κατάσταση με την πανδημία μέσα στο καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός το ξέκοψε αμέσως.

«Δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών, δεν υπάρχει περίπτωση νέου ολικού lockdown» τόνισε στους συνεργάτες του θεωρώντας ότι το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης παραμένει το ίδιο: Έρχονται κονδύλια από την Ευρώπη, οι διεθνείς οίκοι και οι εκθέσεις βλέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα κινηθεί πάνω στο αφήγημα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Δεν κάνει πίσω ο πρωθυπουργός απέναντι στους αντιεμβολιαστές

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο από τις προθέσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα ενδώσει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, αντιθέτως θα πιέσει και δεν θα την νοιάξει το πολιτικό κόστος από αυτή την απόφαση.

Άλλωστε, γνωρίζει καλά ότι πολιτικός φορέας που να εισπράξει το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το στοίχημα της ομάδας Σκέρτσου είναι μέχρι και τον Αύγουστο να έχει πιαστεί το 60-70% της ανοσίας στην Ελλάδα και να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους.

Όπως είναι οι πρώτες εκτιμήσεις, η μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο φονική, οπότε ο εμβολιασμένος πληθυσμός δεν θα έχει θέμα, ενώ ακόμα και οι πιο νέοι θα την περάσουν ηπιότερα, ακόμα και αν δεν είναι εμβολιασμένοι.

«Το πήρε πάνω του», όπως οι Ντράγκι και Μακρόν, ο Πρωθυπουργός!