Στην ενημέρωση από τον EMA και το ECDC, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης τη χορήγηση δεύτερων δόσεων όπου συνιστάται.

Σύμφωνα με τον EMA, «η μετάλλαξη Δέλτα (B.1.617.2) αποτελεί μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία, καθώς εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη μετάλλαξη Αλφα (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή που δημιούργησε ανησυχία στην ΕΕ. Επιπλέον, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας».

 Μέρκελ για εμβολιασμό: Ο μόνος τρόπος να ξαναγίνουμε ελεύθεροι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμβολιάζονται τώρα και οι ηγέτες της ΕΕ αύξησαν την πίεση για εμβολιασμό ακόμη περισσότερων ατόμων. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αυτός θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τη μελλοντική πορεία της πανδημίας. «Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο πιο ελεύθεροι μπορούμε να ξαναγίνουμε», δήλωσε η Μέρκελ την Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ινστιτούτο δημόσιας υγείας του RKI. Ωστόσο, η Γερμανία δεν θα ακολουθήσει τη Γαλλία για να απαιτήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, είπε.

Στη Γαλλία, η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα, καθώς αντιπροσωπεύει, πλέον, το 60% των νέων μολύνσεων. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, σε συναγερμό βρίσκονται 8 περιοχές, ανάμεσά τους το Παρίσι.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, έχει σημάνει, επίσης, συναγερμός, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Οι Ελληνες επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον καθηγητή Νίκο Σύψα να αναφέρει ότι υπάρχει πιθανό σενάριο με 15.000 ή 20.000 κρούσματα.

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι για να «πιαστεί» αυτό το νούμερο θα πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα και να σπάσει κάθε ρεκόρ ο δείκτης θετικότητας, που στα προηγούμενα κύματα δεν είχε ξεπεράσει το 6%.