31 Δεκεμβρίου 2001: Είναι η τελευταία μέρα για τα εθνικά νομίσματα των 12 χωρών της Ευρωζώνης, καθώς η μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση στην ιστορία πραγματοποιείται τα μεσάνυχτα, με την κυκλοφορία του ευρώ.
Η μετάβαση ολοκληρώθηκε δύο μήνες αργότερα, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2002, όταν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα των εθνικών νομισμάτων έπαψαν να γίνονται δεκτά για συναλλαγές στις 12 χώρες.
Σήμερα, το ευρώ έχει υιοθετηθεί από 19 χώρες και είναι το κοινό νόμισμα για περισσότερους από 340 εκατ. Ευρωπαίους.
Όμως, δύο δεκαετίες αφότου τα πρώτα ευρώ τυπώθηκαν και έφτασαν στα χέρια των Ευρωπαίων, παλιά εθνικά νομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου μέσα στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, τα παλιά εθνικά νομίσματα που βρίσκονται ακόμα σε χέρια πολιτών και μπορούν να ανταλλαχθούν στις κεντρικές τράπεζες είναι συνολικής αξίας 8,5 δισ. ευρώ.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα από αυτά θα ανταλλαχθούν με ευρώ ή πολύ περισσότερο, τους λόγους για τους οποίους δεν ανταλλάχθηκαν έως τώρα.
Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ξεχασμένες αποταμιεύσεις κάτω από στρώματα ή για ενθύμια μιας άλλης εποχής που πολλοί θέλησαν να κρατήσουν.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα περισσότερα από τα παλιά εθνικά νομίσματα βρίσκονται στη Γερμανία, όπου η κεντρική τράπεζα έχει κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει να τα δέχεται για ανταλλαγή για απεριόριστο διάστημα.
Άλλες χώρες δεν έχουν τόση υπομονή. Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα, όσοι έχουν στα χέρια τους παλιά εθνικά νομίσματα δεν μπορούν πλέον να τα ανταλλάξουν με ευρώ.
Από τα στοιχεία του Bloomberg, πάντως, προκύπτει ότι δραχμές αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ παραμένουν ξεχασμένες ανά την Ελλάδα.