Μια ομάδα χωρών, που θα περιλαμβάνει μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης για την ασφάλεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι σε αυτή την ομάδα θα μπορούσαν να συμμετέχουν επίσης η Γερμανία και η Τουρκία, πέραν άλλων κρατών.
Οι απαιτήσεις του Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει ως όρους για την ειρήνη:
- την παράδοση από την Ουκρανία της περιοχής του Ντονμπάς,
- την εγκατάλειψη της προοπτικής ένταξης στο ΝΑΤΟ,
- τη διατήρηση της χώρας σε καθεστώς ουδετερότητας,
- καθώς και τον αποκλεισμό της παρουσίας δυτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.
«Ουδετερότητα και μη πυρηνικό καθεστώς»
«Οι εγγυήτριες χώρες θα παρείχαν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία πρέπει να είναι ουδέτερη, να μην ανήκει σε κανέναν στρατιωτικό συνασπισμό και να μην διαθέτει πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Όχι στο ΝΑΤΟ – συζήτηση για εδάφη»
Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι αδιανόητη για τη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιδιώκει την «προστασία των ρωσόφωνων» στην Ουκρανία, ενώ έθεσε θέμα εδαφικής συζήτησης με το Κίεβο στο πλαίσιο πιθανών διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε ακόμη:
- Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα επιμείνει στο απαραβίαστο των συνόρων της Ουκρανίας
- Επιδημία γαστρεντερίτιδας στη Τζιά: «Πιθανότερη αιτία ο νοροϊός, δύσκολο να υπάρχει μόλυνση νερού», λέει ο Μαγιορκίνης
- Πόθεν Έσχες 2025: Όλες οι αλλαγές, οι παγίδες και η προθεσμία υποβολής για τους υπόχρεους
- Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η τελευταία ανάρτησή της στο Instagram έξι μήνες πριν φύγει από τη ζωή