Οι χθεσινές εξελίξεις που φέρουν επισήμως συνομιλητές πλέον τη διοίκηση της Attica Bank και την THRIVEST των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου βρίσκουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε μάλλον αμήχανη στάση, καθώς μέχρι τώρα, επισήμως τουλάχιστον, έμενε στην πάγια θεσμικού χαρακτήρα θέση, “αυτόν έχουμε, με αυτόν συζητάμε”, δηλαδή την Ellington.

Μία πρώτη βολιδοσκόπηση που επιχείρησα χθες βράδυ, δεν απέδωσε και πολλά, παρά μόνο ένα ξερό “περιμένουμε την κατάληξη των συζητήσεων τράπεζας και ενδιαφερόμενου και την ανάλογη ενημέρωσή μας”.

Άλλωστε, το Ταμείο έχει μεγάλο φόρτο εργασιών προσεχώς να σηκώσει, καθώς θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις πρώτες ουσιαστικές κινήσεις και επαφές, καταρχήν επιλέγοντας τους συμβούλους και για τις άλλες τρεις τράπεζες, πλην της Εθνικής που ήδη υπάρχει (Goldman Sachs), καθώς ο Χάρης για τους δικούς του λόγους (είχε μείνει στην απέξω) προσφέρθηκε να αναλάβει χωρίς αμοιβή.

Σειρά τώρα παίρνει η επιλογή συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, με τους ενδιαφερόμενους “να κάνουν ουρά” για να αναλάβουν το έργο των επαφών και της τελικής πρότασης για τον επικρατέστερο αγοραστή-επενδυτή!

Κάτι που πιθανολογείται ότι μπορεί να γίνει ίσως και πριν το τέλος της σειράς των εκλογικών αναμετρήσεων, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαΐου! Μολονότι δεν φαίνεται και τόσο πιθανό!

Το γεγονός πάντως είναι ότι η παρουσία – εμφάνιση των Ιταλών της ΙΟΝ άλλαξαν άρδην όλα τα δεδομένα για την Τρ. Πειραιώς ότι υπάρχει ενεργός επενδυτής και ότι η μετοχή ήταν απίστευτα φθηνή!

Και το ράλι της μετοχής που επακολούθησε επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές!

Επί της ουσίας ωστόσο, το ζήτημα που εγείρεται την ώρα τούτη είναι εάν το ενδιαφέρον της ION (που έχει αποσύρει επισήμως την προσφορά της) παραμένει για το 27% των μετοχών, εάν υπάρχουν και άλλοι ξένοι ή Έλληνες ενδιαφερόμενοι για την τράπεζα, αλλά και εάν έχει υπάρξει έστω το παραμικρό ενδιαφέρον από ξένα funds και ισχυρούς παίκτες για την Εθνική, πέραν της προσχηματικής πρότασης των Αράβων της PIF που ήδη έχει αποσυρθεί!

Η Εθνική αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο project, ένα success story για την κυβέρνηση και την εθνική οικονομία, μολονότι όλοι οι κατά καιρούς ενδιαφερόμενοι έχουν σταθεί αρνητικά στην υπάρχουσα διοίκηση της, την οποία θεωρούν ως μη ικανή να σηκώσει το βάρος ενός τέτοιου σχεδίου αποκρατικοποίησης!

Διαβάστε ακόμη: