Ο αποπληθωρισμός που καταδιώκει την Κίνα από πέρυσι δείχνει σημάδια διόγκωσης, απειλώντας να επιδεινώσει τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και εγείροντας εκκλήσεις για άμεση ανάληψη πολιτικής δράσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα επιβεβαίωσαν ότι, εκτός από το κόστος των τροφίμων, η αύξηση των τιμών καταναλωτή μόλις και μετά βίας καταγράφηκε σε μεγάλα τμήματα της οικονομίας, σε μια εποχή που τα εισοδήματα υποχωρούν.
Ένα ευρύτερο μέτρο των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία, γνωστό ως αποπληθωριστής του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πιθανότατα θα παρατείνει την τρέχουσα πτώση πέντε τριμήνων έως το 2025, σύμφωνα με το Bloomberg Economics και αναλυτές τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της BNP Paribas, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με το μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού στην Κίνα από τότε που άρχισαν τα στοιχεία το 1993.
«Βρισκόμαστε σίγουρα σε αποπληθωρισμό και πιθανότατα διανύουμε το δεύτερο στάδιο του αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Robin Xing, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Κίνα, επικαλούμενος στοιχεία από τις μειώσεις των μισθών. «Η εμπειρία από την Ιαπωνία υποδηλώνει ότι όσο περισσότερο παρατείνεται ο αποπληθωρισμός, τόσο περισσότερα κίνητρα θα χρειαστεί τελικά η Κίνα για να ξεπεράσει την πρόκληση του χρέους-αποπληθωρισμού».
Το μεγάλο ρίσκο
Ο κίνδυνος για την Κίνα είναι ότι ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει χιονοστιβάδα, ενθαρρύνοντας τα νοικοκυριά που ταλανίζονται από την πτώση των μισθών να περιορίσουν τις δαπάνες ή να καθυστερήσουν τις αγορές επειδή αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών, σημειώνει το δημοσίευμα. Τα εταιρικά έσοδα θα υποφέρουν, καταπνίγοντας τις επενδύσεις και οδηγώντας σε περαιτέρω περικοπές μισθών και απολύσεις, χρεοκοπώντας οικογένειες και επιχειρήσεις.
Οι ιδιωτικές έρευνες δείχνουν ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Σε τομείς της οικονομίας που ευνοούνται από την κυβέρνηση -όπως η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- οι μισθοί των νεοεισερχομένων μειώθηκαν κατά σχεδόν 10% τον Αύγουστο από την κορύφωσή τους το 2022, σύμφωνα με τα ευρήματα της Caixin Insight Group και της Business Big Data Co.