Σε «φρούριο» έχουν μετατραπεί τα Βορίζια Ηρακλείου ενόψει της κηδείας του 39χρονου που έπεσε νεκρός από την ανταλλαγή πυροβολισμών το πρωί του Σαββάτου.
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με ισχυρή αστυνομική παρουσία μέσα και γύρω από τον οικισμό, υπό τον φόβο νέας έντασης.
Μπλόκα της αστυνομίας έχουν στηθεί πριν από τις εισόδους του χωριού, όπου γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε διερχόμενα οχήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρονται όπλα ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα.
Τα μέτρα είναι αυξημένα, ενώ η κηδεία τελείται σε «ανοιχτό κύκλο», με την αστυνομία να επιτηρεί διακριτικά τον χώρο αλλά και τους γύρω δρόμους.
Τα μπλόκα της Αστυνομίας:
Η ΕΛ.ΑΣ. παραμένει σε συναγερμό για το ενδεχόμενο αντεκδικήσεων, καθώς η τραγωδία στα Βορίζια έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές για πιθανή αναζωπύρωση παλιών διαφορών.
Παράλληλα, αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του χωριού και παρακολουθούν τις κινήσεις των παρευρισκόμενων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια της τελετής.
Σύμφωνα με την νεκροψία-νεκροτομή ο 39χρονος χτυπήθηκε από δύο διαφορετικά όπλα δεχόμενος τέσσερα χτυπήματα από βολίδες δύο διαφορετικών διαμετρημάτων με αποτέλεσμα τραύματα στο αριστερό πόδι, διαμπερές τραύμα στον αριστερό ώμο, τραύμα στην αριστερή θωρακική χώρα και τραύμα στον κόκκυγα.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ η δικογραφία για όσα συνέβησαν στα Βορίζια περιλαμβάνει έξι άτομα ανάμεσα στα οποία ο 39χρονος θανών, οι δύο τραυματίες (25 και 30 ετών), που εξακολουθούν να νοσηλεύονται φρουρούμενοι και συνελήφθησαν την Κυριακή, ενώ αναζητούνται ακόμη τρία άτομα (19, 25 και 29 ετών), αδέλφια του ενός εκ των συλληφθέντων.
Οι δύο τραυματίες – ο 25χρονος αδελφός του 27χρονου ιδιοκτήτη της κατοικίας όπου σημειώθηκε η έκρηξη από την οποία ξεκίνησε η αιματηρή βεντέτα, καθώς και ένας ακόμη κάτοικος του χωριού – κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή για τη δολοφονία του Φανούρη Καργάκη.
Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου στην ΕΡΤ, η αστυνομία θεωρεί βέβαιο ότι εμπλέκονται και άλλα άτομα και από τις δύο οικογένειες, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες μέχρι στιγμής.
Για το λόγο αυτό οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, όχι μόνο στο χωριό, αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως κρυψώνες.
Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι μεταξύ των κατηγορούμενων, αλλά και των παθόντων στην αιματηρή συμπλοκή βρίσκονται και μέλη τρίτης οικογένειας, που έχει όμως συγγενικούς δεσμούς με τη μία από τις δύο βασικές εμπλεκόμενες.
Μέλη αυτής της τρίτης οικογένειας είχαν πρωταγωνιστήσει προ ετών σε κινητοποιήσεις Κρητικών αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αθήνα.
Οι κάτοικοι ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποκαλυφθεί ποιος τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα. Πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα ηρεμήσουν τα πνεύματα και θα αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αίματος.
Όπως τονίζουν, υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να μιλήσουν, αρκεί να νιώσουν ασφαλείς. «Όλοι ξέρουν, αλλά κανείς δεν μιλάει» λέει ένας ηλικιωμένος, που έχει ζήσει και τις παλιές βεντέτες.
Τι λέει ο αδερφός της νεκρής 56χρονης στα Βορίζια
Ο αδερφός της 56χρονης που σκοτώθηκε στα Βορίζια του Ηρακλείου αποκάλυψε ότι προσπάθησε επανειλημμένα να καλέσει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα το πρωί του Σαββάτου λίγο πριν γίνει το φονικό με τους δύο νεκρούς, αλλά δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με κανέναν αστυνομικό.
Όπως είπε στην τηλεόραση του MEGA, από το βράδυ της Παρασκευής όπου και εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι που είχε αγοράσει η οικογένεια Φραγκιαδάκη από άτομο της οικογένειας Καργάκη, υπήρχε αναβρασμός στο χωριό.
Ο ίδιος βλέποντας ότι κάτι κακό έρχεται θέλησε να επικοινωνήσει με την Αστυνομία αλλά όπως υποστηρίζει δεν τα κατάφερε καθώς δε βρήκε κανέναν αστυνομικό.
«Δεν έπρεπε η αστυνομία να το αφήσει αυτό να συμβεί», σχολίασε ο Κώστας Φραγκιαδάκης.
Ο αδερφός της 56χρονης που έχασε τη ζωή της από τους πυροβολισμούς σημείωσε πως η άλλη του αδερφή και το ανίψι του παραμένουν στο νοσοκομείο.
Ο άνδρας περιέγραψε όλα όσα έζησε λέγοντας πως η αδερφή του είχε έρθει στο χωριό για το μνημόσυνο του πατέρα του: «Ήμουν σπίτι με τη μάνα μου, μόλις άκουσα τους πυροβολισμούς βγήκα από το σπίτι. Στα 20 μέτρα γινόταν από μένα η ιστορία. Βρήκα την αδερφή μου πεσμένη κάτω…».
Σημείωσε πως δεν είδε ποιος πυροβολούσε γιατί το μοναδικό μέλημά του ήταν να απομακρύνει την αδερφή του από το σημείο: «Το μυαλό μου ήταν στην αδερφή μου, το πρώτο πράγμα που είδα ήταν η αδερφή πεσμένη κάτω, με ενδιέφερε να απομακρύνω την αδερφή μου, ό,τι και να γινόταν εκείνη την ώρα κοιτούσα την αδερφή μου».
«Δύο άνθρωποι χάθηκαν, δεν έπρεπε (οι αστυνομικοί) να αφήσουν αν συμβεί αυτό» και σε αυτό το σημείο τόνισε πως ο ίδιος προσπάθησε να ενημερώσει την αστυνομία από νωρίς το πρωί του Σαββάτου.
«Δεν είμαστε άγριοι. Για να φτάσει το περιστατικό να εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο σημαίνει ότι ήταν χρόνιο» σημείωσε και επανέλαβε:
«Το Σάββατο το πρωί έπαιρνα τηλέφωνο την αστυνομία και δεν το σήκωνε κανείς. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με κανέναν».
Εξήγησε πως η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο σπίτι του ανιψιού του και τόνισε πως αν η αστυνομία ήθελε να κάνει τη δουλειά της «έπρεπε το χωριό να είναι ζωσμένο με την αστυνομία» από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, καθώς όπως είπε υπήρχε μια ένταση από το βράδυ της Παρασκευής.
Σημείωσε πως ο ανιψιός θέλησε να μετακομίσει στην παλιά γειτονιά της οικογένειας: «Το σπίτι ήταν παλιό, πουλιόταν εδώ και 30 χρόνια. Κάποια στιγμή άρχισε να το φτιάχνει ανιψιός μου», ενώ ο ίδιος αναρωτήθηκε αφού πουλιόταν για χρόνια τότε γιατί δεν το αγόρασαν πιο πριν.
«Το κακό έγινε, δεν μπορούν οι νεκροί να γυρίσουν πίσω… Πρέπει να σταματήσει εδώ» κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
- Shayne Coplan: Ο 27χρονος δισεκατομμυριούχος της Gen Z είναι ο νέος Zuckerberg;
- Αυτοκίνητα που δεν «πεθαίνουν»: Οι μάρκες με τη μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο
- Η Ελλάδα, μαζί με Ιαπωνία και Κίνα, ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Υπερτουρισμός στην Ασία: Ο παράδεισος που «πνίγεται» από την επιτυχία του