Το «πράσινο φως» στους servicers να κινούν διαδικασίες πλειστηριασμών και με το νόμο του 2003 για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και με το νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, έδωσε χθες με την εισήγηση του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας της έδρας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Και η εισήγηση του ήταν αρκετή για να επανέλθουν τα χαμόγελα στους servicers καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την υπ αριθμ 822/22 ο ΑΠ, έκρινε ότι είναι άκυρες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης με βάσει το νόμο του 2003. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί κομφούζιο, με πλήθος ανακοπών, ενώ «πάγωσε» και το ενδιαφέρον των επενδυτών να αποκτήσουν τα ακίνητα που έβγαιναν το σφυρί, καθώς δεν γνώριζαν αν θα ήταν οι νέοι ιδιοκτήτες.

Βέβαια η τελική απόφαση ανήκει στους Αρεοπαγίτες της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίοι αφού λάβουν υπόψη και τις προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας –που παρέστη χθες στην Ολομέλεια υπέρ των δανειοληπτών και κατά των εταιρειών διαχείρισης- θα αποφασίσουν τι τελικά θα ισχύει.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ, αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου και θα τεθεί σε ισχύ αφού καθαρογραφτεί.

Πάντως χθες ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του ΑΠ πως οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να κινούν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης χρησιμοποιώντας τόσο το νομοθετικό πλαίσιο του 2003 για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, όσο και του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια. Και μάλιστα ανέφερε ότι οι εταιρείες διαχείρισης εποπτεύονται από την ΤτΕ, εν αντιθέσει με τα funds της αλλοδαπής που δε μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από τους δανειολήπτες.

Από την πλευρά του ο ΔΣΑ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι: « όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κλπ), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003».

Διαβάστε ακόμη: