Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% τη Δευτέρα λόγω των απότομων περικοπών τιμών από τον κορυφαίο εξαγωγέα Σαουδική Αραβία και την άνοδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά που δημιουργούνται από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

To αργό Brent υποχώρησε 2,6% ή 2,04 δολ. στα 76,72 δολ. το βαρέλι ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου  West Texas Intermediate (WTI) έχασε 2,8%, ή 2,09 $, στα 71,72 $.

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024 λόγω του εντεινόμενου γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Κυριακή, η αύξηση της προσφοράς και ο ανταγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του ναυαρχίδα της Arab Light αργού της στην Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

«Οι παρατηρητές πετρελαίου δικαίως αμφισβητούν ότι η περικοπή του βασιλείου δεν αποσκοπεί μόνο στην καταστολή της παρέμβασης από τον εφοδιασμό εκτός ΟΠΕΚ αλλά και από την ίδια τη συμμετοχή του στο καρτέλ», δήλωσε ο Τζον Έβανς, του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Έρευνα του Reuters την Παρασκευή διαπίστωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο καθώς οι αυξήσεις στο Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+.

Η ώθηση ήρθε ενόψει των περαιτέρω περικοπών του ΟΠΕΚ+ το 2024 και της αποχώρησης της Αγκόλα από τον ΟΠΕΚ, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή και το μερίδιο αγοράς του Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: