Το πετρέλαιο αυξήθηκε περισσότερο από 3% την Τετάρτη, καθώς οι εντάσεις εντείνονται στη Μέση Ανατολή και ο ΟΠΕΚ δεσμεύεται να παραμείνει ενωμένος στη στήριξη των τιμών.

Το συμβόλαιο Φεβρουάριου του West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε κατά 2,41 $, ή 3,5%, για να διαπραγματευτεί στα 72,84 $. Το συμβόλαιο για τον Μάρτιου του Brent πρόσθεσε 2,47 $, ή 3,25%, για να διαπραγματευτεί στα 78,36 $.

Οι μαχητές Χούτι, που εδρεύουν στην Υεμένη και υποστηρίζονται από το Ιράν, ισχυρίστηκαν την Τετάρτη ότι στόχευσαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM Tage. Ο γαλλικός ναυτιλιακός γίγαντας CMA CGM είπε στο CNBC σε δήλωση ότι το πλοίο «δεν υπέστη κανένα περιστατικό».

Αυτό έρχεται μια ημέρα αφότου ο δανικός ναυτιλιακός γίγαντας Maersk διέκοψε όλες τις θαλάσσιες μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων των Χούτι σε πλοία.

Οι διαδηλώσεις στη Λιβύη έκλεισαν επίσης το πετρελαϊκό πεδίο Sharara, το οποίο παράγει 300.000 βαρέλια την ημέρα, δήλωσαν δύο μηχανικοί στο Reuters την Τετάρτη.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εξέδωσαν δήλωση την Τετάρτη, δεσμεύοντας να παραμείνουν ενωμένοι στις «προσπάθειες του ομίλου να διατηρήσει τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου στο μέλλον». Αρκετά μέλη του ομίλου δεσμεύτηκαν τον Νοέμβριο να μειώσουν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους για να στηρίξουν τις τιμές.

Οι έμποροι ήταν δύσπιστοι για αυτή τη δέσμευση επειδή είναι εθελοντική και ο ΟΠΕΚ αγωνίστηκε να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο. Οι υποσχεθείσες εθελοντικές περικοπές ελάχιστα υποστήριξαν τις τιμές καθώς οι ΗΠΑ αντλούν αργό πετρέλαιο σε ρεκόρ και η ζήτηση εξασθενεί στην Κίνα.

Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς υποχώρησαν περισσότερο από 10% το 2023 λόγω ανησυχιών ότι η αγορά είναι υπερπροσφορά.

Διαβάστε ακόμη: