Η Δανέζικη εταιρεία Maersk σχεδιάζει να διαπλεύσει περισσότερα από 30 πλοία της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας το επόμενο διάστημα, παρά την επίθεση το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα πλοία της στην περιοχή, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εταιρείας που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, πάντως, η Maersk ανέστειλε επίσης σχέδια για ορισμένα πλοία να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας εν μέσω συνεχούς κινδύνου επιθέσεων από τους μαχητές Χούτι της Υεμένης, λέγοντας ότι θα ανακοινώσει το δρομολόγιο για κάθε πλοίο αργότερα.

Η Maersk διέκοψε την Κυριακή για 48 ώρες όλα τα δρομολόγια στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από προσπάθειες των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι να επιβιβαστούν στο σκάφος της Maersk Hangzhou, αν και στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ απέκρουσαν τελικά την επίθεση και σκότωσαν 10 μαχητές.

Η ομάδα Χούτι, η οποία ελέγχει τμήματα της Υεμένης μετά από χρόνια πολέμου, τον Νοέμβριο άρχισε να επιτίθεται σε διεθνή πλοία που διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι ήταν μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

“Φρένο” στα δρομολόγια

Μεγάλοι ναυτιλιακοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των γίγαντων εμπορευματοκιβωτίων Maersk και Hapag-Lloyd, είχαν σταματήσει τον περασμένο μήνα να χρησιμοποιούν τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας και τη Διώρυγα του Σουέζ, επαναδρομολογώντας αντ’ αυτού σε ένα μεγαλύτερο ταξίδι γύρω από την Αφρική μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Αλλά η Maersk στις 24 Δεκεμβρίου είπε ότι προετοιμάζει μια επιστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, επικαλούμενη την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία των σκαφών. Η εταιρεία έχει πει ότι η κορυφαία προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια του πληρώματος, των πλοίων και του φορτίου και ότι τα σχέδια ενημερώνονται “με βάση το σκάφος”, με ορισμένους να ταξιδεύουν μέσω Σουέζ και άλλους να ακολουθούν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Μια λεπτομερής σύγκριση του τελευταίου δρομολογίου της Maersk με ένα δρομολόγιο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η εταιρεία έχει θέσει σε αναμονή σχέδια για τουλάχιστον 17 πλοία να ταξιδέψουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Νέα σχέδια θα ανακοινωθούν αργότερα, είπε η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη: