Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περίπου 3% την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για το σύμφωνο ανώτατου ορίου χρέους των Η.Π.Α. χαλάρωναν το κλίμα κινδύνου της αγοράς και τα ανάμεικτα μηνύματα από τους μεγάλους παραγωγούς θόλωναν τις προοπτικές προσφοράς πριν από τη συνάντησή τους αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού  Brent υποχώρησαν 2,76 δολάρια ή 3,6%, στα 74,31 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό  West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 2,53 δολάρια ή 3,5%, από το κλείσιμο της Παρασκευής, στα 70,14 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι δεν έγινε διακανονισμός συμβολαίων τη Δευτέρα λόγω της επίσημης αργίας των ΗΠΑ.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να αντιταχθούν σε μια συμφωνία που θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, ενώ ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα περάσει.

Η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να εξετάσει το νομοσχέδιο των 99 σελίδων στις 3 μ.μ. (1900 GMT) την Τρίτη, εν όψει των ψηφοφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε τους short-seller που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν για να «προσέξουν» σε ένα πιθανό μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ + μπορεί να μειώσει την παραγωγή.

Ωστόσο, σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους πετρελαίου και πηγές, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, δείχνουν ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο τείνει να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή.

Τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών από τον ΟΠΕΚ+ στα 3,66 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Διαβάστε περισσότερα