Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα καθώς η παγκόσμια προσφορά συρρικνώνεται με τις χαμηλότερες εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αντισταθμίζοντας τις ανησυχητικές ανησυχίες για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Το αργό Brent σκαρφάλωσε 76 σεντς στα 85,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα 82,10 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 85 σεντς.

Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του WTI που λήγει την Τρίτη και είναι το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου κέρδισε 76 σεντς στα 81,42 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο τιμές αναφοράς του πρώτου μήνα διέκοψαν ένα σερί κερδών επτά εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα για να καταγράψουν εβδομαδιαία απώλεια 2% μετά την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ λόγω της πιθανότητας τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την κρίση ακινήτων της Κίνας να εντείνει τις ανησυχίες για την υποτονική της οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου συνήθως κινούνται αντιστρόφως σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, με το ασθενέστερο δολάριο να καθιστά τις αγορές πετρελαίου λιγότερο ακριβές για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και να πυροδοτεί τη ζήτηση.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι εξαγωγές αργού του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να μειωθούν για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ανώτερο διαχειριστή χαρτοφυλακίου της 8VantEdge στη Σιγκαπούρη.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, αντλεί αποθέματα ρεκόρ που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φέτος, καθώς τα διυλιστήρια περιορίζουν τις αγορές μετά τις περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστό ως OPEC+, οδήγησαν τις παγκόσμιες τιμές πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι.

Τον Ιούλιο, οι αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 31% από τον Ιούνιο, ενώ η Ρωσία, με το αργό πετρέλαιο με έκπτωση, παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής του ασιατικού γίγαντα, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν επίσης τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων τον Ιούλιο, λόγω των ισχυρών εξαγωγικών περιθωρίων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των λειτουργούντων εξέδρων πετρελαίου, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά πέντε σε 520 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Baker Hughes την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη: