Η οικογένεια Cupra σχεδιάζει στο να επεκταθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια, με το 2024 να υποδέχεται τη ναυαρχίδα του οίκου, το Cupra Terramar, το οποίο θα κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Audi στην Ουγγαρία. Πρόκειται για ένα μεγάλο σε διαστάσεις SUV που θα ενώσει τα Ateca, Leon, Formentor και Tavascan. Το Tavascan είναι ένα άλλο SUV έτοιμο να παρουσιαστεί πανευρωπαϊκά εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το πιο σπορ brand της Seat, η Cupra, που γεννήθηκε το 2018 σε ιδέα του τότε διευθύνοντος συμβούλου Λούκα Ντε Μέο, έχει ήδη αποκαλύψει μια προεπισκόπηση σχημάτων κατά τη διάρκεια ορισμένων επίσημων εκδηλώσεων (όχι ανοιχτές στο κοινό), χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και χωρίς να παρουσιάσει όλα τα χαρακτηριστικά.

Tότε σε ειδική εκδήλωση είχαμε πάρει μια ιδέα για τρία νέα μοντέλα της Cupra, Tavascan, Urban Rebel και Terramar. To Terramar έχει αναπτυχθεί σε μια νέα έκδοση της πλατφόρμας MQB του Ομίλου Volkswagen, η ίδια που θα χρησιμοποιηθεί για το νέο Audi Q3. Το Terramar αναμένεται να διατηρήσει ανέπαφα τα βασικά στυλιστικά στοιχεία των μοντέλων της μάρκας, όπως οι έντονες γραμμές, τη μεγάλη μάσκα με μαύρα στοιχεία και η στιβαρή σχεδίαση στα πλαϊνά.

Θεωρούμε ότι οι προβολείς (LED matrix) θα αποτελούν μια εξέλιξη αυτών που βλέπουμε στο Formentor, ενώ ανάμεσα στις ζάντες αλουμινίου θα πρέπει να υπάρχουν πολύ περίτεχνα σχέδια, με ασημί, μαύρο και χάλκινο φινίρισμα, όπου ο χαλκός είναι το χρώμα στο logo της Cupra.

Όπως αναφέρθηκε στις πρώτες γραμμές του κειμένου, αυτό το SUV θα είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη σειρά Cupra, με μήκος 4,5 μέτρα (5 εκ. περισσότερο από το Formentor και 12 εκ. περισσότερο από το Ateca) που σημαίνει μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Κάνοντας αναφορά για τους εσωτερικούς χώρους η πιο σπορτίφ έκδοση που ίσως να συνοδεύεται από τα αρχικά «VZ» (veloze) θα φέρει τύπου bucket καθίσματα με ενιαία προσκέφαλα, ψηφιακό πίνακα οργάνων και μεγάλη οθόνη για τη συνδεσιμότητα. Με το Terramar ενδεχομένως η Cupra να επιλέξει να είναι αυτό το μοντέλο για να τοποθετήσει τη νέα ενσωματωμένη τεχνολογία με σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας όπως και πίνακα οργάνων.

Το Terramar ίσως να είναι το τελευταίο νέο Cupra που θα εξοπλιστεί με κινητήρα εσωτερικής καύσης πριν από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Σίγουρα θα υπάρχουν plug – in υβριδικές παραλλαγές στην γκάμα των μοντέλων, με μια νέα μπαταρία ικανή να εγγυηθεί περίπου 100 χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας. Περισσότερες πληροφορίες για τα μηχανικά σύνολα δεν υπάρχουν, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτούν το πολύ καλό 2λιτρο σύνολο που αποδίδει στις εκδόσεις του Formentor από 190, έως 310 ίππους.

Εν κατακλείδι και όπως αναφερθήκαμε στην αρχή, εκτός από το Terramar, αναμένονται έντονοι μήνες για την Cupra. Για το 2023 η αρχή θα γίνει με το Tavascan και στη συνέχεια θα έρθει η έκδοση παραγωγής του Urban Rebel, στην ουσία ένα αμιγώς ηλεκτρικό διαστάσεις του πετυχημένου εμπορικά Ibiza.

Διαβάστε περισσότερα