Προηγούμενες αποστολές στα ερείπια του βυθισμένου βρετανικού επιβατηγού πλοίου στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, είχαν διαπιστώσει ότι το πλοίο «φθείρεται ραγδαία», εξαιτίας των βακτηρίων που καταναλώνουν μέταλλα, περισσότερα από εκατό χρόνια αφότου βυθίστηκε κατά το «παρθενικό» του ταξίδι.
Σε είκοσι έτη, το ναυάγιο του Τιτανικού μπορεί να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η OceanGate Expeditions, εταιρεία που εξερευνά το σημείο του ναυαγίου με το υποβρύχιο «Τιτάνας», επιβεβαίωσε πέρυσι ότι το κατάρτι του διάσημου πλοίου είχε καταρρεύσει και τα συντρίμμια του βρίσκονται διάσπαρτα σε βάθος 12.500 ποδιών.
A few quick pics from my absolutely incredible and stunning experience of an @OceanGateExped dive 4000 m down into the North Atlantic to explore the wreck of the Titanic today. More tomorrow in much greater detail,!after a bit of sleep. #Science #PI_Daily pic.twitter.com/q1dYtZA9MN
— Alan Stern (@AlanStern) July 22, 2022
Μετά τη δεύτερη ετήσια σειρά καταδύσεων στο βυθισμένο πλοίο, ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Στόκτον Ρας, ανέφερε ότι το πλοίο βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πέρυσι.
Μία από τις κύριες ετήσιες αποστολές του υποβρύχιου, που έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε εξαιρετικά υψηλές πιέσεις σε βάθος σχεδόν 4.000 μέτρων υπό την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η έρευνα του ναυαγίου του Τιτανικού.
Το υποβρύχιο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως πέντε άτομα, έχει καταγράψει βίντεο από τα ερείπια του βυθισμένου πλοίου, τα οποία μελετούν ερευνητές. Η επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από θαλάσσιους βιολόγους, ειδικούς σε θέματα περιβαλλοντικού DNA, θαλάσσιους αρχαιολόγους και ειδικούς σε θέματα χαρτογράφησης GIS, ελπίζει να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα, όπως το πώς οι τεχνητές κατασκευές επηρεάζονται από τα πλάσματα του ωκεανού.
We know you’ve been waiting and the day is finally here.
This footage comes from a dive to the stern section of the RMS #Titanic 110 years after it sank in the North Atlantic. pic.twitter.com/5WnK0u1CqF
— OceanGate Expeditions (@OceanGateExped) July 1, 2022
«Αυτό το… πάντρεμα της βιολογίας, της οικολογίας, της αρχαιολογίας και της χαρτογράφησης GIS συμβάλλει μοναδικά στη μελέτη του Τιτανικού και του πυθμένα του ωκεανού.
Σήμερα, έχουμε καλύτερους χάρτες για την επιφάνεια του φεγγαριού από ό,τι για τους ωκεανούς της Γης και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Στιβ Ρος, επικεφαλής επιστήμονας της OceanGate Expeditions.
We know you’ve been waiting and the day is finally here.
This footage comes from a dive to the stern section of the RMS #Titanic 110 years after it sank in the North Atlantic. pic.twitter.com/5WnK0u1CqF
— OceanGate Expeditions (@OceanGateExped) July 1, 2022
Διαβάστε ακόμη:
«Σημεία και τέρατα» με τη Lavipharm, στα… κάγκελα οι επενδυτές!
Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Κάντε αυτά τα τρία πράγματα
Κλείνουν τον διακόπτη οι Έλληνες: Μείωση 11.45% στην κατανάλωση ρεύματος