Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την υποστήριξη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που διαμαρτύρονται ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη «Νέα START» για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Μόσχα να συμμορφωθεί με τη συνθήκη, αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι «οι σύμμαχοι συμφωνούν πως η Συνθήκη συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα, θέτοντας περιορισμούς στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Κατά συνέπεια, σημειώνουμε με ανησυχία ότι η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί με νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις, βάσει της “Νέας START”», τόνισε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ.

Η ενημέρωση έρχεται τρεις ημέρες αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη. Η Συμμαχία ενημέρωσε πως η Ρωσία δε διευκόλυνε τις επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο έδαφός της, από πέρυσι τον Αύγουστο, τονίζοντας ότι η στάση της Μόσχας «υπονομεύει» την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ελέγξουν επαρκώς «τη ρωσική συμμόρφωση, με τα βασικά όρια της Συνθήκης».

Μετά τις κατηγορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ρωσία απάντησε προχθές (01/02) ότι επιθυμεί τη διατήρηση της συνθήκης. «Θεωρούμε πως η παραμονή αυτής της συνθήκης σε ισχύ είναι πολύ σημαντική», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τον Αύγουστο, η Μόσχα ανέστειλε τη συνεργασία για τις επιθεωρήσεις που προβλέπονται από τη συνθήκη, επικαλούμενη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία υποστήριξε ότι συμμορφώνεται με τους όρους της συνθήκης, αλλά και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή.

Η «Νέα START» τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021, για ακόμη πέντε χρόνια. Θέτει ανώτατο όριο στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, στον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύονται από ξηρά και υποβρύχια και το πλήθος των βομβαρδιστικών που τούς μεταφέρουν.

«Καλούμε τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις βάσει της Συνθήκης, διευκολύνοντας τις επιθεωρήσεις της “Νέας START” στο ρωσικό έδαφος και επιστρέφοντας στη συμμετοχή στο όργανο εφαρμογής της συμφωνίας, τη Διμερή Συμβουλευτική Επιτροπή», υπογραμμίσθηκε στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη: