Σήμερα (01/02), ο Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίσθηκε ότι οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς, που φέρεται να περιλαμβάνονται στο επερχόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία, θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση, αλλά δε θα αλλάξουν την πορεία της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε, επίσης, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε σχεδιάζει να διεξαγάγει συνομιλίες με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών, ύψους 2.2 δισ. δολαρίων, αναμένεται να περιλαμβάνει για πρώτη φορά πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, υποστήριξαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας χθες (31/01) στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Αυτοί οι πύραυλοι θα επιτρέψουν στην Ουκρανία –που έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη με τη βία, περιλαμβανομένης και της προσαρτημένης Κριμαίας– να πλήττει σε μεγαλύτερο βάθος, έδαφος κατεχόμενο από τη Ρωσία.

Σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι «ναι, είναι ένας άμεσος τρόπος να κλιμακωθούν οι εντάσεις, μπορούμε να το δούμε αυτό. Απαιτεί από εμάς να καταβάλλουμε επιπρόσθετες προσπάθειες, όμως –για άλλη μία φορά– δε θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχισθεί».

Παράλληλα, καλωσόρισε την προσφορά ρωσικής εταιρείας να παρέχει αμοιβή στους στρατιώτες που καταστρέφουν άρματα μάχης δυτικής κατασκευής στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως προσδίδει «κίνητρο στις ρωσικές δυνάμεις, για τη νίκη».

Αυτή την εβδομάδα, η ρωσική εταιρεία FORES προσέφερε πέντε εκατ. ρούβλια σε μετρητά, στους πρώτους στρατιώτες που θα καταστρέψουν ή θα καταλάβουν αμερικανικά άρματα μάχης “Abrams” και γερμανικά “Leopard”, στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι ρωσικά στρατεύματα θα «κάψουν» τυχόν δυτικά άρματα μάχης που θα παραδοθούν στην Ουκρανία, και συμπλήρωσε πως η αμοιβή είναι μία επιπλέον ενθάρρυνση για τους Ρώσους στρατιώτες.

«Αυτό, μαρτυρεί την ενότητα και την επιθυμία όλων να συμβάλλουν όσο καλύτερα μπορούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Όσον αφορά εκείνα τα άρματα μάχης, έχουμε πει ήδη πως θα καούν. Με τέτοια κίνητρα, νομίζω ότι θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι θιασώτες», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: