Τους δισταγμούς της Αθήνας να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία σχολιάζει το RedaktionsNetzwerk Deutschlands.

«Με 853 τανκς η χώρα διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων μάχης Leopard στην Ευρώπη. Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και στη Σουηδία και τη Φινλανδία, να της παράσχουν άρματα μάχης Leopard. Μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έβλεπε άμεση ανάγκη για δράση, ιδίως από τη στιγμή που και το Βερολίνο δίσταζε, όμως η νέα απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αλλάζει το σκηνικό».

Άρματα μάχης: Οι τουρκικές απειλές και οι επερχόμενες εκλογές

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, όπως μεταδίδει η DW, εξηγεί επιπλέον πως, πέραν του ότι τα ελληνικά άρματα μάχης είναι προηγούμενης γενιάς, «ο σημαντικότερος λόγος που η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους είναι οι απειλές πολέμου από τη γειτονική Τουρκία. Ενόψει των εντάσεων με την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να αποδυναμώσει τη δική του άμυνα. […] Οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα είναι σήμερα πιο τεταμένες από ό,τι ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εκτοξεύει εδώ και μήνες πολεμικές απειλές, διεκδικεί ελληνικά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως και η Λέσβος και προειδοποιεί τους Έλληνες πως ”θα μπορούσαμε να έρθουμε ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα”. Πρόσφατα, ο Ερντογάν απείλησε επίσης αρκετές φορές να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στην Αθήνα».

«Σε τρεις μήνες αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες ο Μητσοτάκης ελπίζει να υπερασπιστεί την απόλυτη πλειοψηφία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείξει καμία αδυναμία τώρα, όταν πρόκειται για την εθνική άμυνα», επισημαίνει το δημοσίευμα, καταλήγοντας πως «για τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν πολιτικά μόνο εάν τα άρματα μάχης αντικατασταθούν σταδιακά από πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Αλλά αυτό δεν φαντάζει εφικτό στο εγγύς μέλλον».

Διαβάστε ακόμη: