search

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται τον Γιώργο Ξένο στο annexM

Το annexM του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζει στις 14 Δεκεμβρίου την έκθεση «Γιώργος Ξένος - Τόποι περισυλλογής», σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση.

giorgosxenos

Το annexM του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζει στις 14 Δεκεμβρίου την έκθεση «Γιώργος Ξένος – Τόποι περισυλλογής», σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των μονογραφικών εκθέσεων δοκιμιακού χαρακτήρα του 2022.

H έκθεση φιλοξενείται στην Υπηρεσιακή Αυλή και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου 2023.

Με κορμό τη ζωγραφική σε χαρτί, η έκθεση περιλαμβάνει 102 έργα διαφόρων περιόδων που στην πλειονότητά τους βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως από το αρχείο του καλλιτέχνη. Παρουσιάζονται μεγάλων διαστάσεων επίτοιχα πολύπτυχα και εγκαταστάσεις που συγκροτούνται ως επιμέρους ανοιχτά αρχεία, σειρές σχεδίων με πολυάριθμες παραλλαγές του ίδιου θέματος και βιβλία-σημειωματάρια από την παραμονή του στο Βερολίνο έως σήμερα. Εκτίθενται, επίσης, ψηφιακές φωτογραφίες και σύντομα βίντεο από κινητό, μία άγνωστη καλλιτεχνική πτυχή του πολυδιάστατου έργου του ζωγράφου.

Όπως αναφέρει η κ. Καφέτσα, «με το θέμα τους, χωρίς το θέμα και ενάντια σε αυτό, οι αρχειακοί τόποι των έργων δημιουργούν διακριτές νησίδες τάξης και μαζί αταξίας στον εκθεσιακό χώρο, που γεννούν πολλαπλές ερμηνείες, εσωτερικές διαδρομές σκέψης και σιωπής, μία λαχτάρα για μνήμη και αναγωγή στην αρχή. Στο κέντρο του τίθεται σε κυκλική διάταξη η υπερμεγέθης εικαστική εγκατάσταση Χώροι Περισυλλογής, από την οποία η έκθεση δανείζεται εν μέρει τον τίτλο της. Με πυρήνα τον εσωστρεφή αυτόν κύκλο στοχασμού, που είναι επισκέψιμος από τον θεατή, η ίδια η έκθεση σχεδιάστηκε επιμελητικά γύρω από την ιδέα ενός κλειστού/ανοιχτού αρχείου εικόνων, ήχων και εννοιών, που κρύπτεται και φανερώνεται, ως σκηνή και ως άβατο».

Στην έκθεση, δημόσιες «τοιχογραφίες» εναλλάσσονται με ζωγραφικές μινιατούρες και απροσπέλαστα αρχεία σχεδίων. Αρχετυπικές εικόνες του οίκου και άδειων εσωτερικών, λαβύρινθοι, πρόσωπα-αριθμοί, σκιές, κρυπτικές γραφές, γρίφοι και μυθικά σύμβολα δημιουργούν οικείες και ανησυχητικές ονειρικές τοπογραφίες εγκλεισμού και ελευθερίας, εσωτερικότητας και περισυλλογής, σε μαύρο-άσπρο. Το όνειρο, με τη φροϋδική σημασία του, μία ακατάληπτη γραφή σε εικόνες απελευθερωμένη από καταναγκασμούς, βρίσκει στα έργα του Γιώργου Ξένου το εικαστικό ανάλογό του. Η ζωγραφική του ως τόπος διαλογισμού αναζητά τη σκέψη που θα ονειρευόταν.

«Η έκθεση δεν επιβάλλει τη δική της ανάγνωση. Ούτε καν αυτή του δημιουργού του αρχείου. Θα ήθελε να αφήσει μόνους τους θεατές απέναντι στο έργο που τους κοιτάζει, να το αφήσει μόνο μαζί τους. Να περάσουν μέσα σε σιωπή δίπλα του σαν άλλη αρχειακή σειρά δίνοντας χρόνο στην περισυλλογή. Κι αυτή να είναι η δική της ηθική και πολιτική δήλωση», σημειώνει η κ. Καφέτση.

giorgosxenos2

Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1976 έως το 1982 σπούδασε στην École nationale supérieure des Beaux-Arts – Section des arts plastiques (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – Τμήμα Εικαστικών Τεχνών) στο Παρίσι. Από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο. Έχοντας τα εργαστήριά του σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο, βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του έχουν εκτεθεί σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (12:00 – 20:00), Πέμπτη (12:00 – 22:00), Δευτέρα κλειστά.

Τιμή εισιτηρίου

5 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (μαθητές 6 ετών και άνω, φοιτητές ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων σχολών, 65+, άνεργοι με την επίδειξη κάρτας ΟΑΕΔ, πολύτεκνοι).

Κάθε Πέμπτη η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Διαβάστε ακόμη: