Μεγάλο ξεκαθάρισμα έρχεται με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ στα έργα ΑΠΕ που έχουν λάβει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς οι παραγωγοί να έχουν υποβάλει αίτηση για σύμβαση σύνδεσης, άρα χωρίς πρόθεση υλοποίησης σύντομα.
Αυτές οι άδειες καταλαμβάνουν «ενεργειακό χώρο» που τώρα θα απελευθερωθεί και θα καταληφθεί από άλλους ιδιώτες που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν.
Εν τω μεταξύ η έλλειψη ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής, θα αντισταθμίζεται εν μέρει από τις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΝΕΡ.ΚΟΙΝ) που έρχονται οσονούπω, ώστε να δίνεται η δυνατότητα συλλογικής σύνδεσης των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο και, κατά συνέπεια, αξιοποίησης του net-metering.
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ που προβλέπονται θα έχουν ισχύ περίπου 2.500 Μεγαβάττ σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ έχει επίσης χορηγήσει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ) συνολικής ισχύος 1200 Μεγαβάτ όπου και εκεί θα υπάρξει ξεκαθάρισμα.
Αυτοί οι αδειούχοι θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή της ΟΠΣ να προχωρήσουν στη Σύμβασης Σύνδεσης στην έκδοση Άδειας Εγκατάστασης, αλλιώς θα μείνουν εκτός νυμφώνος.
Πάντως το χρονικό τελεσίγραφο δεν είναι το ίδιο για όλα τα έργα, αφού το 12μηνο ξεκινά να μετράει από την αποδοχή της ΟΠΣ. Υπάρχουν σήμερα σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ συνολικής ισχύος 3.500 Μεγαβάτ, για τις οποίες το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2024 θα διαπιστωθεί αν οι επενδυτές έχουν πραγματικά την πρόθεση να υλοποιήσουν τα αντίστοιχα έργα, αλλιώς θα χάσουν τις άδειες μας λέει ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΝ.
Μέχρι τέλος Μαρτίου θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο
Το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα στην Ομομέλεια της Βουλής, προς συζήτηση και ψήφιση. Το σχετικό άρθρο για τα «βαλτωμένα» έργα ΑΠΕ καταλαμβάνει τις μονάδες με χορήγηση ΟΠΣ έως τις 4 Ιουλίου, προβλέποντας τρεις διαφορετικές κατηγορίες (και προθεσμίες).
Έτσι, για τα έργα στα οποία έχει χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει η αίτηση για σύμβαση να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2023.
Το ορόσημο αυτό καταλαμβάνει μονάδες συνολικής ισχύος 900-1.000 Μεγαβάτ.
Για τους «πράσινους» σταθμούς με χορήγηση Οριστικής Προσφοράς από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η αίτηση χρειάζεται να υποβληθεί έως τις 31 Αυγούστου 2023. Η προθεσμία αυτή «αγγίζει» μονάδες 700 Μεγαβάτ.
Πόσοι επενδυτές χάνουν άδειες αφού δεν θα υλοποιήσουν τα σχέδια τους
Από τα 3.600 Μεγαβάττ θα ακυρωθεί όπως υπολογίζω χαρτοφυλάκιο γύρω στα 1500 Μεγαβάττ καθώς δεν θα τηρηθούν οι προθεσμίες και δεν θα καταβληθούν οι χρηματικές υποχρεώσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση, το ξεσκαρτάρισμα θα απελευθερώσει ζωτικό επιπλέον ηλεκτρικό χώρο για νέες επενδύσεις, με δεδομένο ότι τα περιθώρια υποδοχής»νέων ΑΠΕ είναι ήδη πολύ περιορισμένα μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο.
Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία σταθμοί συνολικής ισχύος 11.000 Μεγαβάττ. Επίσης, οι «ενεργές» προσφορές σύνδεσης με σύμβαση σύνδεσης ή χωρίς είναι περίπου 14.000 Μεγαβάττ.
Αυτό σημαίνει πως είναι δεσμευμένος ηλεκτρικός χώρος 25.000 Μεγαβάττ, όταν με τα έργα αναβάθμισης του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας το 2031-2032 μονάδων ΑΠΕ σχεδόν 30.000 Μεγαβάττ. Είναι η οροφή που τίθεται και από την εκτίμηση για την τότε ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια συμπεριλαμβάνοντας και τις εξαγωγές, καθώς η υπέρβασή του θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση των περικοπών προσθέτει ο σεβαστός καθηγητής.
Έρχονται και οι «ενεργειακές κοινότητες»
Αναφορικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες, ήδη εγχώριες βιομηχανίες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που δίνει ο νέος θεσμός, για τη μείωση του ενεργειακούς τους κόστους.
Εργώδεις προετοιμασίες γίνονται σε ΒΙΠΕ της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, των Σερρών των Ιωαννίνων και της Λάρισας, που έχουν ξεκινήσει τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας, αλλά και έχουν καταρτίσει συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο για την αξιοποίησή της.
Ειδικά στην Ενεργειακή Κοινότητα Λάρισας θα συμμετέχουν 15 επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Λάρισας π.χ. Alfa Wood Group, Rontis, Bettina και Hellas Stones.
«Θα υπάρξει περιθώριο να γίνονται συλλογικά σχήματα από τα μέλη ώστε να έχουν διευκολύνσεις για την προμήθεια ρεύματος από ΑΠΕ» μας λέει παράγοντας της περιοχής και διευκρινίζει: «Εταιρίες, ΝΠΔΔ , ΟΤΑ ακόμη και νοικοκυριά, θα ιδρύουν είτε ενεργειακές Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΕΝΕΡ. ΚΟΙΝ.Α.Π.Ε) είτε Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (ΕΝΕΡ.ΚΟΙΝ.ΠΟΛ) , οι οποίες είναι οι δύο νέες μορφές ενεργειακών συνεταιρισμών»
Η δυνατότητα ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων από επιχειρήσεις και οι άλλοι τρόποι αυτοπαραγωγής δίνουν τη δυνατότητα παράκαμψης των προβλημάτων τοπικού κορεσμού του δικτύου. Οι μονάδες ΑΠΕ δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται πλέον στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης. Έτσι, το φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να εγκατασταθεί σε άλλη περιοχή, όπου υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», και η παραγωγή του να συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των ιδιοκτητών του.
Συνεπώς θα οδηγηθούμε σε εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net-metering). Θα είναι μάλιστα ‘ταυτοχρονισμένος’ άρα ο συμψηφισμός παραγωγής-κατανάλωσης θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ όταν δεν υπάρχει ζήτηση για ρεύμα από τις επιχειρήσεις και άρα δεν λειτουργούν η παραγωγή του φωτοβολταϊκού θα διατίθεται στο δίκτυο μας εξηγεί στέλεχος της ΡΑΕ.
Πως θα λειτουργούν οι ενεργειακές κοινότητες και ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ
Το όφελος των ελληνικών βιομηχανιών από την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι ότι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις εγκαταστάσεις τους, ώστε μέσω net-metering να συμψηφίζουν μέρος της κατανάλωσής τους με την παραγωγή του πάρκου.
Υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής, με συνέπεια να μην δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο και, κατά συνέπεια, αξιοποίησης του net-metering. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνιέται το εμπόδιο.
Για παράδειγμα στη ΒΙΠΕ Λάρισας, ο τοπικός υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί να δεχτεί επιπλέον παραγόμενο ρεύμα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να παράγουν το δικό τους ρεύμα. «Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων.
Οι υπέρογκες αυξήσεις έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά τα ταμεία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα τα αποτελέσματα προβλέπονται καταστροφικά», λένε οι Θεσσαλοί βιομήχανοι.
Συνεπώς στην Ενεργειακή Κοινότητα των βιομηχανιών της ΒΙΠΕ Λαρίσας, θα καταρτισθεί επενδυτικό πλάνο ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του κοινοπρακτικού σχήματος.
Η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή θα προέρχεται από ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 50 MW που θα εγκατασταθεί σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τη Βιομηχανική Περιοχή, κοντά σε υποσταθμό υψηλής τάσης.
Το πάρκο θα συνδέεται με τη ΒΙΠΕ μέσω υπόγειου καλωδίου, ενώ ο ηλεκτρικός «χώρος» για τη σύνδεσή του στο δίκτυο θα διασφαλισθεί με την κατασκευή μετασχηματιστή.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα καλύψει το 50% του κόστους του μετασχηματιστή, μέσα από τη δράση που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αναβαθμίσεων που θα αυξήσουν τη δυνατότητα «υποδοχής» νέων μονάδων ΑΠΕ.
Από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού, το 50% θα αξιοποιείται για ιδιοκατανάλωση, δηλαδή για τον συμψηφισμό της ζήτησης σε ρεύμα των μελών της Κοινότητας. Το υπόλοιπο 50% θα διατίθεται στο δίκτυο.
Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στο δίκτυο και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνουν οι ΑΠΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους. Η μείωση του ενεργειακού κόστους ήταν ανέκαθεν μία από τις βασικές προτεραιότητες των βιομηχανιών. Ωστόσο, με την εκτίναξη των τιμών ρεύματος σε εξωφρενικά επίπεδα, κατέστησε τις ΑΠΕ κυριολεκτικά εργαλείο επιβίωσης, επιταχύνοντας την υιοθέτησή τους μας λένε και από τη ΡΑΕ.
Στις ΒΙΠΕ όπου υψηλές καταναλώσεις βρίσκονται συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή, η λύση είναι τα μικροδίκτυα, στα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σταθμοί ΑΠΕ, μπαταρίες και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η προώθηση των μικροδικτύων, εκτός από τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, θα επέτρεπε να αντιμετωπιστούν και προβλήματα στην ποιότητα ισχύος. Παράλληλα, ένα μικροδίκτυο θα λειτουργούσε και ως δικλείδα ασφαλείας, για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης των επιχειρήσεων στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια βλάβη στο δίκτυο διανομής ή το σύστημα μεταφοράς.
Διαβάστε περισσότερα
- Ο Πατέλης, ο Λινάτσας, η Attica bank και το …κακό συναπάντημα
- Άκης Σκέρτσος: Η μαύρη τηλεοπτική του εμφάνιση που δεν … χαμπαριάζει από προλήψεις
- Κοζάνη: Κλείνει η γέφυρα των Σερβίων για όλα τα οχήματα
- «Μαρία Τσάλλα»: Η κατάσκοπος από τη Ρωσία με τα πλεκτά στο Παγκράτι