Ανοίγει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» με την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ που βρίσκεται σε διαβούλευση και το οποίο αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας για τις ΑΠΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε πρόσφατα ότι η υποβολή αιτήσεων ένταξης θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν 300.000 νοικοκυριά περίπου, αγρότες και επιχειρήσεις, για την εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων, με συμμετοχή 40%, 30% και 30%, αντίστοιχα, σε αυτή τη «δεξαμενή». Επομένως, ενίσχυση θα λάβουν περίπου 120.000 οικιακά συστήματα, 90.000 αγροτικά και 90.000 επιχειρήσεων.

Θα πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να υπάρξει εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει τις παραμέτρους υλοποίησής του ‘Φωτοβολταϊκά στις στέγες’ για τη χρονική διάρκεια του, τα μέγιστα όρια ισχύος φωτοβολταϊκών και μπαταριών και για κατηγοριοποίηση δικαιούχων. Επίσης, ετοιμάζεται και η δεύτερη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, για την κατάθεση των αιτήσεων ένταξης στη δράση μας λέει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Μικρά φωτοβολταϊκά: Καλό... Δεκέμβριο εν αναμονή της υπουργικής απόφασης

Το κόστος και η απόσβεση ενός ηλιακού πάνελ

Πόσο κοστίζει όμως ένα φωτοβολταικό στέγης για νοικοκυριά με μπαταρία και σε πόσα χρόνια αποσβένεται; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα δεκάδων ενδιαφερομένων.

Όπως μας λέει έμπειρο στέλεχος από το χώρο των ΑΠΕ: «Τέσσερα χρόνια το νωρίτερο και περίπου επτά χρόνια το αργότερο διαρκεί η απόσβεση για την εγκατάσταση φωτοβολταικού στέγης με μπαταρία, η μόνη κατηγορία για νοικοκυριά που φαίνεται ότι θα επιδοτείται. Τα ίδια ακριβώς συστήματα, αλλά χωρίς επιδότηση, θα χρειαστεί για να αποσβεστούν από 7,5 μέχρι 14,5 χρόνια, δείγμα της σημασίας του προγράμματος ‘Φωτοβολταικά στις Στέγες’, οι αιτήσεις για το οποίο θα αρχίσουν να τρέχουν από το Μάρτιο».

Το ίδιο στέλεχος δίνει τρία παραδείγματα αγοράς φωτοβολταικών με μπαταρία, για τρία νοικοκυριά με διαφορετικά προφίλ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας:

1) με μικρή κατανάλωση, μόλις 4.500 KWh το χρόνο

Αρκεί ένα φωτοβολταικό ισχύος 3 kW, με μπαταρία χωρητικότητας 5 kWh. Ενδεικτικό κόστος επένδυσης είναι τα 12.000 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 24%) χωρίς επιδότηση, έναντι 6.000 ευρώ, με επιδότηση.

Το κέρδος στην 25ετία διαμορφώνεται σε 10.350 ευρώ χωρίς επιδότηση και σκαρφαλώνει στα 17.550 ευρώ, με επιδότηση. Ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης, χωρίς την επιδότηση, διαμορφώνεται στα 14,6 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει επιδότηση, πέφτει στα 7,2 χρόνια.

2) με τη διπλάσια, δηλαδή 7.500 KWh το χρόνο

Τα νοικοκυριά θερμαίνονται με κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας και άρα έχουν αυξημένη κατανάλωση. Συνεπώς χρειάζονται φωτοβολταϊκά ισχύος 5 kW.

Σε φωτοβολταικό των 5 kW (με μπαταρία χωρητικότητας, επίσης 5 kWh), το κόστος της επένδυσης ανεβαίνει ελαφρώς στα 14.000 ευρώ, χωρίς επιδότηση και στα 7.000 ευρώ, με επιδότηση. Το νοικοκυριό του παραδείγματός μας θα αποκομίσει στη 25ετία ένα κέρδος περίπου 30.000 ευρώ (χωρίς επιδότηση), έναντι 38.800 ευρώ, με επιδότηση.

Ο χρόνος αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 8,8 και στα 4,4 έτη αντίστοιχα.

3) με τη μεγαλύτερη δυνατή κατανάλωση, ήτοι 10.000 KWh

Τα νοικοκυριά επίσης θερμαίνονται με κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας και άρα έχουν αυξημένη κατανάλωση. Συ νοικοκυριό με πολύ μεγάλη ετήσια κατανάλωση, της τάξης των 10.000 kWh (833 kWh το μήνα). Για να καλύψει τις ανάγκες του χρειάζεται μπαταρία χωρητικότητας 7 kWh.

Το κόστος αγοράς του συστήματος, χωρίς επιδότηση, υπολογίζεται στα 17.500 ευρώ, όταν μετά από επιδότηση, πέφτει στα 8.750 ευρώ. Το κέρδος στην 25ετία, χωρίς επιδότηση, διαμορφώνεται στα 48.650 ευρώ, ενώ με επιδότηση ανεβαίνει κοντά στα 60.000 ευρώ. Τα 7,5 και τα 3,5 χρόνια είναι αντίστοιχα οι χρόνοι αποπληρωμής.

Το πρόγραμμα των ηλιακών στεγών θα επιδοτεί οικιακά συστήματα αυτοπαραγωγής αποκλειστικά με μπαταρίες. Η επιδότηση θα καλύπτει το 60% της συνολικής δαπάνης, ενώ ειδικά η μπαταρία θα επιδοτείται κατά 100%. Η ανώτερη επιδοτούμενη ισχύς φωτοβολταϊκού θα είναι τα 7 κιλοβάτ (kW) και αντιστοίχως, η ανώτερη επιδοτούμενη χωρητικότητα μπαταρίας θα είναι οι 7 κιλοβατώρες (kWh).Είναι προφανές ότι όσο μεγαλώνει η ισχύς του φωτοβολταικού, τόσο πέφτει και ο χρόνος απόσβεσης λέει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Όσο δηλαδή περισσότερη ενέργεια παράγει το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων επιτυγχάνει το νοικοκυριό στην 25ετία, όσο διαρκεί η σύμβαση με το πάροχο, άρα τόσο γρηγορότερα γίνεται η απόσβεση.

Σε όλα τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού της παραγόμενης με τη καταναλισκόμενη ενέργεια άρα και το οικονομικό όφελος.

Επιπλέον, τα συστήματα αποθήκευσης συμβάλουν στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες.
Η αποθήκευση παρέχει ακόμη ασφάλεια εφοδιασμού και προστιθέμενη αξία στα φωτοβολταϊκά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως UPS σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος.

Χιλιάδες μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη - Πελοπόννησο- Κυκλάδες - Εύβοια

Το Μάρτιο ξεκινά το πρόγραμμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε πρόσφατα ότι η υποβολή αιτήσεων ένταξης θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν 300.000 νοικοκυριά περίπου, αγρότες και επιχειρήσεις, για την εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων, με συμμετοχή 40%, 30% και 30%, αντίστοιχα, σε αυτή τη «δεξαμενή». Επομένως, ενίσχυση θα λάβουν περίπου 120.000 οικιακά συστήματα, 90.000 αγροτικά και 90.000 επιχειρήσεων.

Βασική αιτία για την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων στους 300.000, έναντι των 250.000 που αναφέρονταν όταν είχε αναγγελθεί στο πρόγραμμα, είναι ο περιορισμός της μέγιστης ισχύος των οικιακών συστημάτων που θα επιδοτηθούν. Έτσι, αντί για φωτοβολταϊκά έως 10 κιλοβάτ που προβλεπόταν σε πρώτη φάση, μία κατοικία θα μπορεί να ενισχυθεί για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού μέγιστης ισχύος μέχρι 7 κιλοβάτ.

Στην περίπτωση των κατοικιών θα επιδοτούνται μόνο φωτοβολταϊκά που συνοδεύονται από μπαταρία. Το πλαφόν χωρητικότητας της μονάδας αποθήκευσης θα «ακολουθεί» την ισχύ του φωτοβολταϊκού. Επομένως, αν κάποιο νοικοκυριό επιλέξει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό 7 κιλοβάτ, αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται με μία μπαταρία έως 7 κιλοβατώρες.

Αντίθετα, αν επιλέξει ένα φωτοβολταϊκό 3 κιλοβάτ, τότε θα μπορεί να επιδοτηθεί για μπαταρία έως 3 κιλοβατώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει μονάδα αποθήκευσης μεγαλύτερης χωρητικότητας, για την οποία ωστόσο θα λάβει ενίσχυση μέχρι το σχετικό πλαφόν.

Επομένως, αν συνδυάσει ένα φωτοβολταϊκό 3 κιλοβάτ με μπαταρία χωρητικότητας 5 κιλοβατώρων, τότε η επιδότηση θα υπολογισθεί για τα 3/5 του κόστους της μπαταρίας.

Οι ενισχύσεις θα ξεκινούν από 40% και θα φτάνουν έως 60%, με το ακριβές ποσοστό για κάθε νοικοκυριό να καθορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Στην πράξη, με την επιδότηση θα καλύπτεται το 100% του κόστους της μπαταρίας και ένα μικρό ποσοστό του φωτοβολταϊκού.

Για το πρόγραμμα, έχουν ήδη διασφαλισθεί 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην πορεία θα προστεθούν επιπλέον κονδύλια. Στη δράση θα προβλέπεται επίσης ένας μικρός διακριτός προϋπολογισμός ειδικά για ευάλωτα νοικοκυριά, για τα οποία μάλιστα θα προβλέπεται η εγκατάσταση «απλών» φωτοβολταϊκών.

Tο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ με το Net Metering

Εκτός από τα οικιακά συστήματα, το ΥΠΕΝ θα προχωρά και στην επιδότηση των αγροτικών συστημάτων net-metering.

Το μέγιστο όριο ισχύος σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα 10 κιλοβάτ, με επιδότηση έως 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνοδεύονται από μπαταρίες.

Ο λόγος είναι πως προβλέπονται για εποχιακή χρήση (πομόνες), επομένως δεν θα είχε κάποια αποτελεσματικότητα η αποθήκευση ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, το υποπρόγραμμα για τις επιχειρήσεις φαίνεται πως θα «τρέξει» από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε αυτή την κατηγορία, θα επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 kW (χωρίς μπαταρίες) για μικρές εταιρείες, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering.

Επίσης θα υπάρξει ενίσχυση και για φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος με μπαταρίες, για μεσαίες-μεγάλες επιχειρήσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα συστήματα θα είναι zero-injection, δηλαδή δεν θα εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Deal με Μυτιληναίο για αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία

Τι είναι τοNet Metering

Επίσης ανοίγει οσονούπω και η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την κατάθεση αιτήματος σύνδεσης για συστήματα net-metering, με τη διαδικασία να έχει πλέον απλοποιηθεί σημαντικά.

Μάλιστα, η πλατφόρμα είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα, εντός των ημερών από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε αιτήσεις σύνδεσης, πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Τα οικιακά συστήματα (όπως και των υπόλοιπων κατηγοριών δικαιούχων) θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering.

Η ύπαρξη της μπαταρίας θα επιτρέπει την αύξηση του ταυτοχρονισμού, που σε ένα τυπικό νοικοκυριό μπορεί να φτάσει στο 60%, από 30% που είναι με ένα «απλό» φωτοβολταϊκό.

Έτσι, χάρις στη μονάδα αποθήκευσης, ένα νοικοκυριό θα έχει ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, αφού για την ταυτοχρονισμένη παραγωγή-κατανάλωση θα έχει μικρότερη επιβάρυνση και από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Το Net metering (αυτοπαραγωγή ενέργειας) είναι η διοχέτευση της τοπικά παραγόμενης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (φωτοβολταϊκά συνήθως) στο Δίκτυο, ενώ η καταναλισκόμενη ενέργεια απορροφάται επίσης από το Δίκτυο.

Έτσι το Δίκτυο χρησιμοποιείται ουσιαστικά για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, η οποία μέσω του συμψηφισμού στο τέλος της χρονιάς καταναλώνεται τοπικά.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδανική εγκατεστημένη ισχύς απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό αρκετών παραμέτρων ώστε να είναι βιώσιμη μια εγκατάσταση Net Metering, αλλά μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος στη βαριά βιομηχανία.

Διαβάστε περισσότερα