Η ενεργειακή κρίση έχει επιπτώσεις σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής μας και αυτό είναι εμφανές κυρίως στις αγορές τροφίμων, με την παραγωγή της επόμενης χρονιάς να διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
Περίπου το 70% του κόστους της παραγωγής λιπασμάτων προέρχεται από τη χρήση φυσικού αερίου και τώρα που οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν, το κόστος της παρασκευής αλλά και της μεταφοράς φαγητού αυξάνεται επίσης.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές του Πούτιν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις εξαγωγικές διαδρομές, είναι παράγοντες που αυξάνουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές τροφίμων.
Όπως αναφέρει το ZeroHedge, αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο – το βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια. Αλλά την ώρα που οι κυβερνήσεις διεθνώς χρησιμοποιούν κάθε εργαλείο για να μειώσουν τον πληθωρισμό, αυτά που μπορούν να κάνουν για τις επερχόμενες ελλείψεις στα τρόφιμα, είναι πολύ λιγότερα.
Για μήνες, η αγροτική βιομηχανία προειδοποιεί ότι η παραγωγή τροφίμων του 2023 απειλείται σοβαρά, καθώς η βιομηχανία λιπασμάτων βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Τα βιομηχανικά λιπάσματα NPK (ονομάζονται έτσι για τη σύνθεση τους από άζωτο, φώσφορο και οξείδιο του καλίου), εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Εκτός κι αν κάποιος παράγει τα τρόφιμα που καταναλώνει ή αν τα αγοράζει από κάποιον μικρό συνεταιρισμό, το πιθανότερο είναι ότι το σύνολο των τροφίμων εξαρτάται από τα βιομηχανικά λιπάσματα.
Ειδικοί στα τρόφιμα έχουν χτυπήσει εδώ και χρόνια το καμπανάκι κινδύνου ότι θα συμβεί μια τέτοια κρίση. Μετά από τόσες δεκαετίες της ελεύθερης χρήσης χημικών λιπασμάτων, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις εξαντλούνται από θρεπτικά συστατικά. Χωρίς την αυξημένη χρήση λιπασμάτων κάθε χρόνο, αυτές οι υποβαθμισμένες εκτάσεις θα μπορούν να παράγουν μόνο ένα κλάσμα της τωρινής τους παραγωγής και με χαμηλότερη διατροφική αξία.
Η σύγκρουση στην περιοχή έχει θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες σιτηρών στην αγορά, δημιουργώντας μια συμπίεση τροφίμων στην υποσαχάρια Αφρική που ήταν εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Μια πρόσφατη εμπορική συμφωνία σιτηρών μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Μόσχας και του Κιέβου – η οποία προσπάθησε να μετριάσει αυτό το πρόβλημα παρέχοντας παράλληλα οικονομική βοήθεια στην κατεχόμενη Ουκρανία – εξόργισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ δέχτηκε να αφήσει αυτή τη συμφωνία να προχωρήσει –προς το παρόν– οι παλινωδίες που σημειώθηκαν δείχνουν την ακραία αστάθεια που επικρατεί στις αλυσίδες εφοδιασμού των σιτηρών και λιπασμάτων που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο διεθνής Τύπος «αποθεώνει» την Ειρήνη Παπά – Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό της
- Αποκάλυψη: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με την Alpha Ocean κατέχει το 7,91% της Παγκρήτιας Τράπεζας
- Ενεργειακή κρίση: Η βιομηχανία «γυρίζει» 30 χρόνια πίσω στη χρήση μαζούτ και νάφθα!
- Οικονόμου: Ατυχής η διατύπωση του Πέτσα – Η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανέναν πολίτη χωρίς στήριξη