Το κρανίο του, έστω, το οποίο «βγαίνει» στο… σφυρί τον επόμενο μήνα από τον οίκο Sotheby’s και υπολογίζεται πως η τιμή του θα «σπάσει» το φράγμα των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με βάρος πάνω από 90 κιλά και ύψος περίπου στα 2.5 μέτρα, το κολοσσιαίο κρανίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα ακριβότερα απολιθώματα που πωλήθηκαν σε δημοπρασία.

Το επίσημο όνομά του είναι Μάξιμος και είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα κρανία Τυραννοσαύρου (T. rex) που έχουν βρεθεί ποτέ.

T REX, Maximus

Περιγράφοντας το απολίθωμα ως «εξαιρετικά σπάνιο», η παγκόσμια επικεφαλής επιστήμης και λαϊκού πολιτισμού του οίκου δημοπρασιών, Κασσάνδρα Χάτον, ανέφερε σε ότι η πώληση είναι μία πρωτοφανής στιγμή.

Ο Μάξιμος ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική γη στο σχηματισμό Χελ Κρικ, στη Νότια Ντακότα. Το κρανίο ανήκε σε έναν ενήλικο δεινόσαυρο και όλα τα στοιχεία της γνάθου που φέρουν δόντια έχουν διατηρηθεί μαζί με τα περισσότερα από τα εξωτερικά του οστά.

Ο υπόλοιπος σκελετός καταστράφηκε, σε μεγάλο βαθμό, από διάβρωση. Το απολίθωμα είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Χένρι Γκαλιάνο, σύμβουλο φυσικής ιστορίας του Sotheby’s.

«Το κρανίο που ανακαλύφθηκε σε μία από τις περιοχές με τα περισσότερα απολιθώματα T. rex διατήρησε μεγάλο μέρος του αρχικού σχήματος και των επιφανειακών χαρακτηριστικών με ανέπαφα ακόμη και τα πιο μικρά και ευαίσθητα οστά, με εξαιρετικά υψηλό βαθμό επιστημονικής ακεραιότητας», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη: