Πορτραίτο του Λούσιαν Φρόιντ που δημιουργήθηκε από τον Φράνσις Μπέικον και δεν εμφανίσθηκε στο κοινό από τότε που εκτέθηκε για πρώτη φορά, πριν από 57 χρόνια, πρόκειται να δημοπρατηθεί με εκτιμώμενη τιμή που υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ (35 εκατομμύρια αγγλικές λίρες).

Ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη (15/06) ότι αποτελεί το πολυτιμότερο σύγχρονο έργο που δημοπρατείται στο Λονδίνο, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Το “Study for Portrait” του Μπέικον ζωγραφίστηκε το 1964 και δείχνει τον Φρόιντ με γυμνό το στήθος του και το πρόσωπο τερατώδες και μπερδεμένο, να κάθεται σε ένα παγκάκι με τεντωμένα τα χέρια και σφιγμένες τις γροθιές.

Βασίζεται σε μία ασπρόμαυρη εικόνα του Άγγλου φωτογράφου, Τζον Ντίκιν, κοινού φίλου των δύο καλλιτεχνών και «ρίχνει»… φως σε μία έντονη και πικρή σχέση φιλίας και αντιπαλότητας.

Πορτραίτο του Λουσιάν Φρόιντ.

 

Ο πίνακας ήταν το κεντρικό πάνελ σε τρίπτυχο που εκτέθηκε το 1965 σε περιοδεύουσα έκθεση στο Αμβούργο, τη Στοκχόλμη και το Δουβλίνο. Με τη συγκατάθεση του Μπέικον, το τρίπτυχο διαλύθηκε, με το αριστερό πάνελ να ανήκει τώρα σε ιδιωτική συλλογή και το δεξί στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.

Οι Μπέικον και Φρόιντ συναντήθηκαν το 1944, όταν τους σύστησε ο ζωγράφος Γκράχαμ Σάδερλαντ. Έγιναν αμέσως φίλοι και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έβλεπαν ο ένας τον άλλο σχεδόν κάθε μέρα, τόσο στα στούντιο όσο και δειπνίζοντας στα διασημότερα στέκια του Σόχο. Μέχρι τη δεκαετία του ’80, είχαν απομακρυνθεί λόγω εντάσεων και καυγάδων μικρής έκτασης.

Το έργο βρίσκεται στην ίδια ιδιωτική συλλογή εδώ και σαράντα χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian και θα εκτεθεί δημόσια στη γκαλερί Sotheby’s του Λονδίνου από τις 23/06 έως τις 29/06.

Θα πωληθεί στις 29 Ιουνίου στη δημοπρασία με τίτλο “British Art: The Jubilee Season” μαζί με το πορτραίτο του Γουίνστον Τσώρτσιλ του Μπάνκσι και τον πίνακα “Woldgate Woods” του Ντέιβιντ Χόκνεϊ.